Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis onder schilddak, evenwijdig aan de straat in Elburg

Woonhuis

Jufferenstraat 13
8081CP Elburg
Gelderland


Beschrijving van Woonhuis onder schilddak, evenwijdig aan de straat

Woonhuis onder schilddak, evenwijdig aan de straat. Gepleisterde gevel (XIXA) onder rechte lijst. Keistoep en hekpalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14765
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Woonhuis onder schilddak, evenwijdig aan de straat in Elburg

Woonhuis onder schilddak, evenwijdig aan de straat, gewijzigd in mansarde- vorm

Jufferenstraat 15
Elburg
Woonhuis onder schilddak, evenwijdig aan de straat, gewijzigd in mansarde- vorm. Begane-grond en verdieping. Geverfde lijstgevel (XIX) met s..

In kern mogelijk 16e-eeuws huis met hoog schilddak. Lijstgevels. Begane grond met een verdieping. Schoorstenen op het schilddak

Jufferenstraat 17
Elburg
Hoekpand Zuiderkerkstraat. In kern mogelijk 16e eeuws huis met hoog schilddak. Lijstgevels (XIX A) met mooi gevoegd metselwerk. Begane grond..

Huis met gepleisterde lijstgevel parterre en verdieping, schilddak

Jufferenstraat 9
Elburg
Huis met gepleisterde lijstgevel (XIX a), parterre en verdieping, schilddak. Gesneden deur in pilasteromlijsting ca. 1800. Bovenlicht. Stoep..

Hoog huis met zadeldak tussen topgevels met vlechtingen

Jufferenstraat 7
Elburg
Hoog huis (XVI) met zadeldak tussen topgevels met vlechtingen. Haaks op de straatas. Parterre, verdieping en zolderverdieping. Togen boven d..

Bakstenen poortje met gebosseerde pilasters, boogomlijsting, alsmede hoofdgestel

Jufferenstraat 7
Elburg
Bakstenen poortje met gebosseerde pilasters, boogomlijsting, alsmede hoofdgestel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis onder schilddak, evenwijdig aan de straat in Elburg