Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee bouwlagen onder schilddak, dakpannen, gevels in baksteen in Elburg

Woonhuis

Beekstraat 12
8081EC Elburg
Gelderland


Beschrijving van Twee bouwlagen onder schilddak, dakpannen, gevels in baksteen

Twee bouwlagen onder schilddak, dakpannen, gevels in baksteen. Begane grond: In 1979 is de begane grond verbouwd tot winkel met daarachter een uitbreiding. Verdieping: aan de achterzijde in 1979 geheel gewijzigd. Balklagen in het rechterdeel die de zoldervloer dragen zijn nog origineel. Zolderverdieping: drie oudere spanten nog aanwezig, vermoedelijk 19e eeuws. De rest van de kap is geheel vernieuwd. Achtergevel (topgevel) op kapniveau nog aanwezig. Gevel straatzijde: rechtergevel boven de begane grond met daarin zes-ruitsschuifvensters, in het midden negen ruitsschuifvensters, en een volgens klassieke ordening opgebouwd lijstwerk (architraaf, taenia, fries, eierlijst, tandlijst, kroonlijst). Linkergevel met T-vensters en eenvoudige gootlijst. Waardering: Pand van algemeen belang vanwege de architectuur-historische waarden die zich nog in de verdieping van de voorgevel (indeling, lijstwerk volgens klassieke ordening) bevinden. Pand van belang vanwege stedenbouwkundige waarde: ligging in een van de hoofdstraten van Elburg (hoofdvorm met kap met horizontale gevelbeëindiging) (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14680
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Twee bouwlagen onder schilddak, dakpannen, gevels in baksteen in Elburg

Woonhuisje achter lijstgevel

Smeesteeg 5
Elburg
Woonhuisje achter lijstgevel. Schuiframen met goede roedenverdeling. Begane grond met hoog schilddak.

Pand uit de 17e eeuw met verdieping en zadeldak tussen puntgevels met geprofileerde natuurstenen zijdekplaten

Beekstraat 14
Elburg
Pand uit de 17e eeuw met verdieping en zadeldak tussen puntgevels met geprofileerde natuurstenen zijdekplaten. Voorgevel eind 18e eeuw, afge..

Hoekpand Smeesteeg. Zadeldak, evenwijdig aan de straat met aan de Smeesteeg puntgevel met vlechtingen. Aan de Noorderkerkstraat gepleisterde lijstgeve ..

Noorderkerkstraat 5
Elburg
Hoekpand Smeesteeg (XVII ?). Zadeldak, evenwijdig aan de straat met aan de Smeesteeg puntgevel met vlechtingen. Aan de Noorderkerkstraat gep..

Pand uit de 17e eeuw met verdieping en zadeldak tussen puntgevels met geprofileerde natuurstenen zijdekplaten

Beekstraat 14A
Elburg
Pand uit de 17e eeuw met verdieping en zadeldak tussen puntgevels met geprofileerde natuurstenen zijdekplaten. Voorgevel eind 18e eeuw, afge..

Huis met topgevel met overhoekse toppilaster op geprofileerde kraagsteen en zijpilaster

Beekstraat 16
Elburg
Huis met topgevel (ca. 1600) met overhoekse toppilaster op geprofileerde kraagsteen en zijpilaster. Vlechtingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee bouwlagen onder schilddak, dakpannen, gevels in baksteen in Elburg

Foto's (1)