Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Catharinakerk in Eindhoven

Kerkelijk Gebouw

Catharinaplein 1
5611DE Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1861
Architect: P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Sint-Catharinakerk

R.K.Kerk van St. Catharina. Neogotische kruisbasiliek met twee torens, uit 1860-1867 door P.J.H.Cuypers, in 1945-1947 na oorlogsschade hersteld. In de inventaris een 16e eeuws houten beeldje van St. Catharina, schilderij: Aanbidding van de Herders van Abraham Bloemaert (1596-1651); geschilderde kruisweg, staties van Lucker en Dehoy uit 1842. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1941, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14635
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Catharinakerk
Sint-Catharinakerk
Sint-Catharinakerk
Plaats Eindhoven
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  14635
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Stijlperiode Neogotiek
Toren 73 m hoog
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Glas-in-loodramen
Sint-Catharinakerk
Reproductie uit gedenkboek "Het werk van Dr.P.J.H.Cuypers" 1827-1917 - Eindhoven - 20068406 - RCE.jpg

De Catharinakerk is een rooms-katholieke kerk in de binnenstad van de Nederlandse stad Eindhoven, gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië. De kerk ligt aan het Catharinaplein, aan het begin van Stratumseind en is gebouwd als vervanging van de vervallen middeleeuwse Sint-Catharinakerk.

Geschiedenis

De huidige Sint-Catharinakerk heeft een voorloper gekend op dezelfde plaats. Deze kerk was echter met zijn koor naar het oosten gericht. Eindhoven werd gesticht in 1232 en voordien woonden er op deze plaats nauwelijks mensen. De eerste bewoners van het nieuw gestichte stadje maakten deel uit van de Sint-Petrusparochie te Woensel. Pas in 1240 werd de Eindhovense Sint-Catharinakerk voor het eerst genoemd. Eindhoven werd aldus een zelfstandige parochie. In 1399 werd de Sint-Catharinakerk zelfs verheven tot kapittelkerk. Daarnaast was ze doel van bedevaarten naar een beeld van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie. Bij de kerk werd een begraafplaats aangelegd.

In de volgende eeuwen werd de kerk regelmatig doelwit van oorlogshandelingen: In 1486 werd ze door de Geldersen in brand gestoken, en het herstel kwam pas in 1515 gereed. In 1526 waaide de toren om. In 1543 volgden weer plunderingen door de Geldersen onder leiding van Maarten van Rossum en in 1554 werd de kerk getroffen door een stadsbrand. In 1566 vond een beeldenstorm plaats, waarbij het beeld van Maria Presentatie werd vernield. Dit werd later weer hersteld, doch in 1648 werd, ten gevolge van de Vrede van Münster, de kerk genaast door de protestanten en een tot een protestantse kerk omgevormd.

De Fransen namen, eind 18e eeuw de kerk in beslag en vestigden daar achtereenvolgens een rechtszaal, paardenstal en bakkerij, woonhuis en militair magazijn. In 1798 werd het gebouw teruggegeven aan de katholieken, en in 1810 werd het weer ingewijd. In 1836 kwam ook de toren weer in bezit van de parochie. Het gebouw, ooit gebruikt door een parochie van maximaal 3000 personen, werd te klein bevonden, een noodkerk werd in gebruik genomen en de oude kerk gesloopt, zonder enig respect voor het verleden. Hierop werd begonnen met de bouw van de huidige, neogotische kerk, die in 1867 werd ingewijd.

Ontwerp

Het neogotische gebouw is ontworpen door Pierre Cuypers en geldt als een vroeg hoogtepunt in diens carrière. De bouw begon in 1861 en werd voltooid in 1867. De kosten van de bouw bedroegen fl. 279.000.

Cuypers verwerkte in dit ontwerp veel ideeën over symboliek van de katholieke schrijver Joseph Alberdingk Thijm. Het opvallendste kenmerk van de kerk zijn de twee torens, die beide 73 meter hoog zijn en naar voorbeelden uit de Franse gotiek verschillend van vorm zijn, een zogenaamde mannelijke en een vrouwelijke toren, met de benaming David-toren en Maria-toren. Cuypers haalde hiervoor zijn inspiratie bij de kathedraal van Chartres. De torens maken deel uit van het dubbeltorenfront. De vele roosvensters verwijzen naar de heilige Catharina, wier attribuut een wiel is. In afwijking van Alberdingk Thijms ideeën is de kerk niet georiënteerd en is het koor naar het westen gericht.

Restauratie

In 1942 en 1944 werd de kerk zwaar beschadigd door bombardementen. Na de oorlog volgde een restauratie door architect C.H. de Bever. De oude ramen, die verloren waren gegaan, werden vervangen door glas-in-loodramen van onder meer Charles Eyck en Pieter Wiegersma. De kerk is sinds 1972 een rijksmonument.

Carillon

Het carillon is geschonken in 1966 door het personeel van Philips en gegoten door Klokkengieterij Eijsbouts te Asten. Het heeft een omvang van vijf octaven en hing aanvankelijk in de carillontoren nabij het Evoluon totdat deze vanwege betonrot gesloopt moest worden.

Orgels

1rightarrow blue.svg Zie Orgels van de Sint-Catharinakerk (Eindhoven) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De kerk bezit twee orgels. Het grote orgel, gebouwd door de firma Verschueren in 1936, werd na zijn teloorgang door oorlogsgeweld geheel opnieuw opgebouwd. Het is met 5723 pijpen een van de grootste Nederlandse orgels. Het tweede orgel bij de sacristie is een kleiner neogotisch altaarorgel.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint-Catharinakerk in Eindhoven

Kosterswoning bij Catharinakerk

Kerkstraat 1
Eindhoven
Inleiding KOSTERSWONING bij Catharinakerk, gebouwd in 1871 in Neo-Gotische stijl door P.J.H. Cuypers. Verbouwd door architect de Bever. In..

Rechthoekig pand onder met oud-Hollandse pannen gedekte dwarskap (zadeldak) tussen puntgevels bekroond met schoorstenen

Ten Hagestraat 13
Eindhoven
Waarschijnlijk 18e eeuws, rechthoekig pand onder met oud-Hollandse pannen gedekte dwarskap (zadeldak) tussen puntgevels bekroond met schoors..

Witgepleisterd, blokvormig pand onder met pannen gedekt omlopend schilddak met terracotta decoratie op de vier hoeken

Ten Hagestraat 11
Eindhoven
Uit 1857 daterend, witgepleisterd, blokvormig pand onder met pannen gedekt omlopend schilddak met terracotta decoratie op de vier hoeken. De..

Voormalig kantongerecht

Stratumseind 32
Eindhoven
Rechthoekig pand met twee verdiepingen en door pannen gedekt schilddak, evenwijdig aan de straat. Gebouwd in 1841 als kantongerecht. Gepleis..

Witgepleisterd, blokvormig pand met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak

Ten Hagestraat 9
Eindhoven
Witgepleisterd, blokvormig pand (XIXc) met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Catharinakerk in Eindhoven

Foto's (5)