Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Poortgebouw met woningen van de voormalige voor de firma Mennen gebouwde lucifersfabriek in Eindhoven

Nijverheid Industrie

Bergstraat 26
5611JZ Eindhoven

Bouwjaar: 1870

Beschrijving van Poortgebouw met woningen van de voormalige voor de firma Mennen gebouwde lucifersfabriek

Poortgebouw met woningen van de voormalige, in 1870 voor de firma Mennen gebouwde lucifersfabriek. Pand, opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde plint, met verdieping, onder met oud-Hollandse pannen gedekte dwarskap (zadeldak) tussen tuitgevels. In de voorgevel op de begane grond twee rond- gesloten T-vensters met natuurstenen vensterbank en een drietal deuren met rondgesloten bovenlicht, alle omgeven door een brede, geprofileerde stucwerklijst; brede, getoogde inrijpoort met dubbele deur en omgeven door gladde stucwerklijst. Op de verdieping een zestal, licht getoogde T-vensters met aan drie zijden een gladde stucwerk omlijsting en aan de onderzijde afgesloten door natuurstenen waterlijst. Gevel afgesloten met iets uitkragende lijst van siermetselwerk. Staafankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)