Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Mattheüskerk (toren) in Eibergen

Kerkelijk Gebouw

Grotestraat 50
7151BD Eibergen (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1500 1500 ca. 1500


Beschrijving van Oude Mattheüskerk (toren)

Toren Ned.Herv.Kerk. Slanke toren XIV ca.1500, met in de bovengeleding rijk getraceerde nissen. Klokkenstoel met gelui van 3 klokken waarvan een van een anonieme gieter, 1415, diam. 74,5 cm. en twee moderne klokken. Het mechanisch torenuurwerk met dubbelslagwerk, Gebr. van Bergen, Midwolda, 1915, is in 1993 uit de toren verwijderd en opgesteld in de hal van het Gemeentehuis van Eibergen. Aan de toren is een zonnewijzer ingemetseld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14607
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Mattheüskerk
Aanzicht in 2013
Aanzicht in 2013
Plaats Eibergen
Gebouwd in ca. 1500
Gewijd aan Matteüs
Monumentnummer  14606
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Mattheüskerk is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Eibergen. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd als pseudobasiliek en kreeg als patroonheilige Matteüs. De ingang bevindt zich onder de kerktoren, die een naaldspits bevat. Boven de ingang is een spitsboogvenster aangebracht. De overige ramen van de kerk zijn eveneens uitgevoerd als spitsboogvenster. In de kerk zijn kruisribgewelven aangebracht, waar oorspronkelijk schilderingen op aan zijn gebracht.

De kerk is een rijksmonument, waarbij het schip (nummer 14606) en de kerktoren (nummer 14607) apart in het monumentenregister staan ingeschreven.Monumenten in de buurt van Oude Mattheüskerk (toren) in Eibergen

Oude Mattheüskerk (schip)

Grotestraat 50
Eibergen (Gemeente Berkelland)
Ned. Herv. KERK. Mooie dorpskerk met driebeukig, pseudo-basilicaal schip van drie traveeën (ca. 1500), eenbeukig koor van een rechte travee..

Voormalig gemeentehuis

Grotestraat 30
Eibergen (Gemeente Berkelland)
Inleiding Vrijstaand woonhuis van het type VILLA gebouwd in 1904 in opdracht van burgemeester G.H. Smits in art nouveau. Na de dood van bur..

't Reimerink

Nieuwstraat 33
Eibergen (Gemeente Berkelland)
19e eeuwse boerderij van het Saksische type, onder met pannen gedekt wolfdak. Endkamer onder schilddak tegen de voorzijde. In de voorgevel v..

(nieuwe) H. Mattheuskerk

Grotestraat 88
Eibergen (Gemeente Berkelland)
De PSEUDOBASILIEK H. Mattheus' is opgebouwd uit een lagere narthex, een hoger driebeukig schip onder een zadeldak, een transept met forse vi..

Pastorie (nieuwe) H. Mattheuskerk

Grotestraat 88
Eibergen (Gemeente Berkelland)
Een tussenlid met plat dak verbindt de PASTORIE met de oostzijde van de sacristie. De woning met aan de voorzijde een erker en aan de achter..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Mattheüskerk (toren) in Eibergen

Foto's (7)