Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Belangrijke overblijfselen van het kasteel Egmond, in 1933-'37 ontgraven en vervolgens tot even boven de grond opgetrokken in Egmond aan den Hoef

Kasteel Buitenplaats

Slotweg 19
1934CM Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 12e eeuw


Beschrijving van Belangrijke overblijfselen van het kasteel Egmond, in 1933-'37 ontgraven en vervolgens tot even boven de grond opgetrokken

Belangrijke overblijfselen van het Slot te Egmond, in 1933-'37 ontgraven en vervolgens tot even boven de grond opgetrokken: onregelmatige ronde burcht XII. Vierkante hoofdburcht en langgerekte voorburcht van het latere kasteel, XIII-XV. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14595
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Egmond
Kasteel Egmond in 1638
Kasteel Egmond in 1638
Locatie Egmond aan den Hoef, Nederland
Coördinaten 52° 37′ NB, 4° 39′ OL
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in 1129
Gebouwd door Beerwout I van Egmont
Gesloopt in 1798
Monumentale status Beschermd
Monumentnummer  14595
Detailkaart
Kasteel Egmond
Kasteel Egmond

Kasteel Egmond of Slot op den Hoef is een voormalig kasteel gelegen in het hart van Egmond aan den Hoef in de gemeente Bergen, Noord-Holland.

Geschiedenis

Toen Beerwout I van Egmont in 1129 aangesteld werd als plaatsvervanger van de Graaf van Holland versterke hij zijn hoeve. Er brak daarop een strijd uit tussen de overste van de abdij van Egmond en de heer van Egmond. In 1130 is hier Allard van Egmond geboren. Tijdens de Loonse Oorlog werd dit huis in 1203 verwoest, en bouwde Wouter van Egmont ter plaatse een ringburcht met aan de zuidzijde een zware toren en schildmuur. Rond 1285 moet Willem II van Egmont het huis hebben uitgebreid met een voorburcht en waltorens. In 1573 hebben troepen van Diederik Sonoy het kasteel en de kapel in opdracht van Willem van Oranje in brand gestoken, omdat het kasteel niet in Spaanse handen mocht vallen. In de 18e eeuw kochten de Heren van Egmond het goed terug, en liet Jan van Egmond van Nijenburg twee torens restaureren. In 1798 werd het goed aan slopers verkocht. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden de resten teruggevonden in het moeras, deze resten zijn tegenwoordig nog te bezichtigen.

Afbeeldingen

Zie ook


Monumenten in de buurt van Belangrijke overblijfselen van het kasteel Egmond, in 1933-'37 ontgraven en vervolgens tot even boven de grond opgetrokken in Egmond aan den Hoef

Slotkapel

Slotweg 19
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Hervormde Kerk. Eenbeukig gebouw met pseudotransept, XV, doch in 1633 ingrijpend hersteld na brand in 1574. Houten toren midden op het dak. ..

Gepleisterd pand, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel met toppilaster. Vormt een geheel met de buurnummers 13 e ..

Slotweg 15
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Gepleisterd pand, XVII, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel met toppilaster. Vormt een geheel met de ..

Gepleisterd pand, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel. Vormt een geheel met de buurnummers 15 en 17

Slotweg 13
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Gepleisterd pand, XVII, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel. Vormt een geheel met de buurnummers 15 e..

Hoekhuis thans met schilddak. Gevel met vensterbogen en gevelsteen

Schoolstraat 31
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Hoekhuis XVII, thans met schilddak. Gevel met vensterbogen en gevelsteen.

Langgerekt pand van baksteen. Vermoedelijk deel uitmakend van de oorspronkelijke dienstgebouwen van het kasteel. Vensterbogen met natuursteenblokken e ..

Slotweg 42
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Langgerekt pand van baksteen XVII. Vermoedelijk deel uitmakend van de oorspronkelijke dienstgebouwen van het kasteel. Vensterbogen met natuu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Belangrijke overblijfselen van het kasteel Egmond, in 1933-'37 ontgraven en vervolgens tot even boven de grond opgetrokken in Egmond aan den Hoef

Foto's (4)