Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restant van de korenmolen van Egmond (ook wel de Koffiemolen) in Egmond aan den Hoef

Molen

Egmonderstraatweg 34
1934AD Egmond aan den Hoef (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Restant van de korenmolen van Egmond (ook wel de Koffiemolen)

Korenmolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14593
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen van Berkhout / Koffiemolen Korenmolen van Egmond
De Koffiemolen in 2012
De Koffiemolen in 2012
Basisgegevens
Plaats Egmond aan den Hoef
Bouwjaar 1899
Verdwenen in 1977 onttakeld
Type beltmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie onderdeel van een horecagelegenheid
Restauraties  2017
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  in restauratie
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  14593
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen van Berkhout, in de volksmond ook wel Koffiemolen genoemd, is een voormalige korenmolen in Egmond aan den Hoef in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het is een rietgedekte achtkante bovenkruier, gebouwd als beltmolen, die in 1899 op zijn huidige locatie is gebouwd. Het achtkant heeft voorheen in Barsingerhorn een houtzaagmolen aangedreven. De molen is gedurende de tijd dat deze als zodanig in bedrijf was, in bezit van leden van de molenaarsfamilie Berkhout geweest.

Tot 1922 maalde de molen uitsluitend op windkracht. De elektromotor heeft sindsdien het werk overgenomen, wat noodzakelijk was omdat de windvang door nieuwe bebouwing verslechterde. Naast de molen werd in 1945 een motormaalderij opgericht. Het gaandewerk is in 1957 verwijderd en heeft plaatsgemaakt voor een inrichting als zomerverblijf, dat in 1962 werd verkocht aan een ondernemer die er een horecagelegenheid met de naam "De Koffiemolen" in vestigde. Omdat de toestand van de roeden te slecht werd, is de Koffiemolen op 30 december 1977 onttakeld.

Restauratie

In 2006 is een stichting voor behoud van de Molen van Berkhout opgericht. In 2009 is de kap waterdicht gemaakt; in 2015 werd deze verwijderd vanwege het risico op naar beneden vallende delen. In 2012 waren er plannen voor verplaatsing naar de overzijde van de weg, maar deze zijn niet doorgegaan. De eigenaar wil de romp restaureren, maar de financiële middelen zijn zeer beperkt. In 2016 is begonnen met een omvangrijke restauratie, waarbij het achtkant volledig wordt gerestaureerd en er weer een kap met wieken op de molen wordt geplaatst. In 2017 is de restauratie van het achtkant voltooid en is een vrijwel geheel vernieuwde kap geplaatst.Monumenten in de buurt van Restant van de korenmolen van Egmond (ook wel de Koffiemolen) in Egmond aan den Hoef

Pand met baksteen, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel. Vormt een geheel met de buurnummers 13 en 15

Slotweg 17
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Pand met baksteen, XVII, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel. Vormt een geheel met de buurnummers 13 ..

Gepleisterd pand, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel. Vormt een geheel met de buurnummers 15 en 17

Slotweg 13
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Gepleisterd pand, XVII, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel. Vormt een geheel met de buurnummers 15 e..

Gepleisterd pand, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel met toppilaster. Vormt een geheel met de buurnummers 13 e ..

Slotweg 15
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Gepleisterd pand, XVII, met aan de straat een gemetselde dakkapel met in- en uitgezwenkte topgevel met toppilaster. Vormt een geheel met de ..

Hoekhuis thans met schilddak. Gevel met vensterbogen en gevelsteen

Schoolstraat 31
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Hoekhuis XVII, thans met schilddak. Gevel met vensterbogen en gevelsteen.

Belangrijke overblijfselen van het kasteel Egmond, in 1933-'37 ontgraven en vervolgens tot even boven de grond opgetrokken

Slotweg 19
Egmond aan den Hoef (Gemeente Bergen)
Belangrijke overblijfselen van het Slot te Egmond, in 1933-'37 ontgraven en vervolgens tot even boven de grond opgetrokken: onregelmatige ro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Restant van de korenmolen van Egmond (ook wel de Koffiemolen) in Egmond aan den Hoef

Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven