Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning onder pannen belegd, overstekend schilddak in Eersel

Woonhuis

Markt 32 A
5521AN Eersel
Noord Brabant


Beschrijving van Woning onder pannen belegd, overstekend schilddak

WONING onder pannen belegd, overstekend schilddak. Zesdelige schuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14580
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Woning onder pannen belegd, overstekend schilddak in Eersel

Dorpswoning onder zadeldak tussen zij-topgevels

Markt 31
Eersel
Dorpswoning onder zadeldak tussen zij-topgevels. Segmentvormig overtoogde vensters met zesdelige schuiframen en met luiken.

Ned.Herv.Kerk

Markt 38
Eersel
Ned.Herv.Kerk, gebouwd in 1812, herbouwd in 1861. Eenvoudige bakstenen zaalkerk in plattegrond een langwerpig achtkant, aan de noord- en de ..

Woning onder met pannen belegd, overstekend schilddak

Markt 30
Eersel
WONING onder met pannen belegd, overstekend schilddak. Zesdelige schuiframen. (Bescherming betreft uitsluitend het hoofdgebouw.

Huis met schilddak en lijstgevel, waarop kroonlijst met consoles

Markt 21
Eersel
Huis met schilddak en lijstgevel, waarop kroonlijst met consoles; vensters met afgeronde bovenhoeken en kuiven van stuc, XIXc.

Huis met gepleisterde gevel

Markt 17
Eersel
Huis met gepleisterde gevel; jaarankers 1669.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning onder pannen belegd, overstekend schilddak in Eersel

Foto's (2)