Hervormde kerk in Eenrum

Kerkpad 1
9967RL Eenrum (gemeente De Marne)

Bouwjaar: eind 13e eeuw 1953-'57 (rest.) 1300 eind 13e eeuw 1953-'57 (rest.)

Beschrijving van Hervormde kerk

Herv.Kerk. op ruim omheind kerkhof. Eenbeukig zes traveeën diep kerkgebouw door koepelgewelven overkluisd. In de kerk preekstoel met een trap, klankbord en kapstokbord; bijpassend doophek en avondmaalstafel, alles begin 19e-eeuws. Vijf vakken brede herenbank met gesneden rugstuk. Koorafscheiding met snijwerk. Orgelkas met balustrade. Orgel uit 1817, door N.A. Lohman gemaakt met twee klavieren en vrij Pedaal. Natuurstenen doopvont, 13e-eeuws. Gebedenbord in 't Hebreeuws. Twee gesmeedijzeren standaards, 16 zerken, koperen inlegstuk in hartvorm (1506); in het torenportaal, voorts een 16e-eeuwse, vier 17e-eeuwse en vijf 18e-eeuwse. Op het kerkhof gietijzeren pomp. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter uit 1390, diam. 126,7 cm. In de spits een klokje van Simon Laudy uit 1990. Dit is een replica van de gescheurde klok van Johannes Borchhardt uit 1752, diam. 43 cm. welke nu in het voorportaal hangt. Mechanisch torenuurwerk, Van Bergen, Heiligerlee, 1905. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)