Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Forse boerderij van het langhuistype, de topgevel met vlechtingen gemetseld in Eemnes

Boerderij

Meentweg 71 A
3755PB Eemnes
Utrecht


Beschrijving van Forse boerderij van het langhuistype, de topgevel met vlechtingen gemetseld

Forse boerderij van het langhuistype, de topgevel met vlechtingen gemetseld. Voordeur in zijgevel. De licht getoogde 6-ruitsschuifvensters gedeeltelijk van luiken voorzien. Bekapping grotendeels met riet gedeelte met pannen gedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14514
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pand met vlechtingen

Een boerenvlechting (ook wel boerenvlechtwerk, boerenvlecht en vlechting genoemd) is in de bouwkunde een bepaald soort gemetselde muurafdekking die vooral langs schuine bovenzijdes van gevels te vinden is.

Meerdere lagen metselwerk zijn haaks op de schuine muurrand aangebracht in een wigvormig inzetstuk, de zogeheten beitel, beiteling of tand. De aansluitende, meestal gelijkvormig uitgevoerde, beitels als geheel in de muurrand, wordt de boerenvlechting genoemd. Deze heeft als doel de rand af te dekken en te verstevigen. De vlechting kan worden gezien als een bijzondere vorm van een rollaag.

Boerenvlechtingen zijn met name bij oude gebouwen terug te vinden en uitgevoerd in baksteen. Geveltypes met een schuine muurrand die zich kunnen lenen voor een boerenvlechting zijn onder meer de puntgevel en de tuitgevel.

Zie ook

Bronnen

  • G. Arendzen en J. Vriend (ca. 1932), Bouwkunde. Deel 2. Hand- en Studieboek voor den bouwkundige en den metselaar, blz. 147-149, N.V. Uitgevers-maatschappij "Kosmos", Amsterdam

Monumenten in de buurt van Forse boerderij van het langhuistype, de topgevel met vlechtingen gemetseld in Eemnes

Forse boerderij van het langhuistype, de topgevel met vlechtingen gemetseld

Meentweg 75
Eemnes
Forse boerderij van het langhuistype, de topgevel met vlechtingen gemetseld. Voordeur in zijgevel. De licht getoogde 6-ruitsschuifvensters g..

Forse boerderij met gepleisterde voorgevel, zesruitsschuifvensters met luiken behangen

Meentweg 83
Eemnes
Forse boerderij met gepleisterde voorgevel, zesruitsschuifvensters met luiken behangen. Voordeur met bovenlicht en levensboom. Met riet gede..

Forse boerderij van het langhuistype

Meentweg 47
Eemnes
Forse boerderij van het langhuistype, de topgevel met vlechtingen gemetseld is met jaartalankers gedateerd 187, en bevat in het midden gepla..

Boerderij langhuistype, lage topgevel, oude roedenindeling vensters met luiken, deels smalle vensters met halve luiken, met riet gedekt

Meentweg 45
Eemnes
Boerderij langhuistype, lage topgevel 18e eeuw, oude roedenindeling vensters met luiken, deels smalle vensters met halve luiken, met riet ge..

Boerderij van het langgeveltype, met door verhouding ontstane onregelmatige kopgevel, met vlechtingen gemetseld

Meentweg 43
Eemnes
Boerderij van het langgeveltype, met door verhouding ontstane onregelmatige kopgevel, met vlechtingen gemetseld. Aan weerszijden van de voor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Forse boerderij van het langhuistype, de topgevel met vlechtingen gemetseld in Eemnes