Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vaarkamp in Lunteren

Boerderij

Postweg 64
6741BC Lunteren (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: tweede kwart 19e eeuw 1825 tweede kwart 19e eeuw


Beschrijving van De Vaarkamp

"De Vaarkamp". Fraaie, in schoon metselwerk- met gepleisterde plint- opgetrokken boerderij (XIXb) van het middenlangsdeeltype onder met riet en gedeeltelijk met muldenpannen gedekt wolfdak; rechter zijgevel van woongedeelte iets verhoogd. In de voorgevel twee 3- en twee 6-ruits-schuiframen met luik(en), deur met 6-ruits bovenlicht en een 6-ruits zolderraam. In linker zijgevel kelderlicht, deur met 4-ruits venster met luiken in woongedeelte; drie getoogde, 6-ruits gietijzeren stalramen, staldeur en twee stel mestluiken in schuurgedeelte. In de achtergevel met vlechtingen getoogde deeldeuren met aan weerszijden een rondgesloten gietijzeren stalraam en een stel getoogde dubbele staldeuren, en erboven een hooiluik. In de rechter zijgevel twee vensters met draairamen en luiken; gevel van schuurgedeelte vernieuwd. Op het erf twee aan elkaar vastgebouwde middenlangsdeelschuren onder met Hollandse pannen gedekte wolfdaken; kopgevels met vlechtingen. De linker schuur heeft getoogde deeldeuren, twee staldeuren met 4-ruits bovenlicht en een hooiluik in de voorgevel en getoogde deeldeuren, twee getoogde stalramen en een hooiluik in de achtergevel. De rechter schuur heeft rechtgesloten deeldeuren en een staldeur in de voorgevel en in de achtergevel met geveltop van gepotdekselde houten delen, rechtgesloten deeldeuren en een hooiluik. Voorts op het erf twee vijfzijdige kapbergen voorzien van met riet gedekte kappen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14483
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Vaarkamp in Lunteren

Hofstede De Zaaier

Bisschopweg 37
Lunteren (Gemeente Ede)
In 1911 naar ontwerp van arch. R. van 't Hoff gebouwde BOERDERIJ 'De Zaaier', bestaande uit: -een in ca. 1940 verlengd schuurgedeelte - oors..

De Hoop

Dorpsstraat 164
Lunteren (Gemeente Ede)
Achtzijdige, houten korenmolen, waarvan de romp met riet is gedekt. De molen is gebouwd in 1855.

Oude Kerk

Dorpsstraat 34
Lunteren (Gemeente Ede)
Ned. Herv. Kerk. Van de 15e eeuwse dorpskerk is bij een vernieuwing in 1858 bewaard gebleven: de gotische toren. In de kerk een preekstoel (..

Schaapskooi onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddak

Dorpsstraat 34
Lunteren (Gemeente Ede)
Schaapskooi (XIX B) onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddak, dat bij de schuine zijden van de driezijdig gesloten einden oploopt to..

Centraalspoorstation

Spoorstraat 2
Lunteren (Gemeente Ede)
Centraalspoorstation (1902; Spoorwegmaatschappij "de Veluwe") gebouwd in de vorm van een late navolging van Staatsspoor Klasse IV, maar als ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Vaarkamp in Lunteren