Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofstede De Zaaier in Lunteren

Boerderij

Bisschopweg 37
6741LC Lunteren (gemeente Ede)
Gelderland

Bouwjaar: 1911-1912
Architect: R. van 't Hoff


Beschrijving van Hofstede De Zaaier

In 1911 naar ontwerp van arch. R. van 't Hoff gebouwde BOERDERIJ 'De Zaaier', bestaande uit: -een in ca. 1940 verlengd schuurgedeelte - oorspronkelijk dwarsdeel-, thans grotendeels middenlangsdeelschuur- onder met riet gedekt schilddak met wolfeind (achter); oudste gedeelte witgepleisterd met zwarte plint, uitbreiding in schoon metselwerk; rechtgesloten staldeuren; 9- en 12- ruits ijzeren stalramen; in rechter zijgevel deeldeuren, waarboven de dakvoet is opgenomen; in achtergevel met geveltop gepotdekselde delen, rechtgesloten deeldeuren met ruitvormige venstertjes, met aan weerszijden rechtgesloten staldeur en erboven een hooiluik. -Aan de linker zijde haaks aan de schuur vastgebouwd en iets terugliggend een witgepleisterd (met zwarte plint) woongedeelte onder met riet gedekt zadeldak, dat doorloopt over de uitspringende ingangspartij aan de voorzijde; ingangspartij voorzien van deur met 12-ruits bovenlicht, waarboven de dakvoet is opgenomen, en aan weerszijden 6-ruits venster met luik; rondom de woonkamer in totaal 6 vensters met 20-ruits ramen, luiken en in schoon metselwerk uitgevoerde, halfronde ontlastingsbogen; in de voorgevel een gedenksteen: in de geveltop links een 16-ruits venster met aan weerszijden een 8-ruits venster; tegen de achtergevel een uitgebouwd rookkanaal met 8-ruits venster en een aanbouw uit ca.1960 bij de keuken, waarnaast een deur en waarboven een houten beplanking met twee 12-ruits vensters, waartoe de dakvoet tweemaal is opgenomen; sierankers; inwendig in de woonkamer een plafond van moer- en kinderbalken op consoles met korbelen en een grote schouw met (bloem) tegels in mauve en wit. -Los op het erf een witgepleisterd bakhuisje onder met Holl.pannen gedekt zadeldak. De boerderij is opmerkelijk als voorbeeld van een onder architectuur gebouwde 'modelboerderij' (i.t.t. de traditionele boerderijen) en is het eerste bouwwerk uit het zeer kleine oeuvre van de arch. R. van 't Hoff. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14479
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hofstede De Zaaier in Lunteren

De Vaarkamp

Postweg 64
Lunteren (Gemeente Ede)
"De Vaarkamp". Fraaie, in schoon metselwerk- met gepleisterde plint- opgetrokken boerderij (XIXb) van het middenlangsdeeltype onder met riet..

D'Eekhorst

Dorpsstraat 202
Lunteren (Gemeente Ede)
Inleiding Huis 'D'Eekhorst' van het type VILLA gebouwd in 1906 naar ontwerp van de kunstenaar/graficus W.O.J. NIEUWENKAMP (1874-1950) in op..

De Hoop

Dorpsstraat 164
Lunteren (Gemeente Ede)
Achtzijdige, houten korenmolen, waarvan de romp met riet is gedekt. De molen is gebouwd in 1855.

T-boerderij bestaande uit een voor- en achterhuis

Barneveldseweg 19
Lunteren (Gemeente Ede)
T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis. Het voorhuis met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder ..

Nieuw Altena: schuur

Barneveldseweg 19
Lunteren (Gemeente Ede)
SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. Aan de zui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofstede De Zaaier in Lunteren