Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Kernhem in Ede

Kasteel Buitenplaats

Kernhemseweg 7
6718ZB Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1803


Beschrijving van Huis Kernhem

Huis "Kernhem". Sober klassicistisch landhuis, gebouwd in 1803 ter plaatse van het middeleeuwse huis Kernhem, dat sinds 1426 een Gelders leen was. De herbouw in 1803 geschiedde in opdracht van Hacob Unico Willem van Wassenaar, gehuwd met Sophia Wilhelmina van Heeckeren. Het fraai in het hout gelegen, bakstenen gebouw, voorzien van een verdieping en een omlopend schilddak, met hoekschoorstenen, bezit aan de achterzijde een middenrisaliet met eenvoudige fronton, waarin een gebeeldhouwd wapen met leeuwen. Deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel met in het fries triglyphen en metopen. De vensters hebben schuif- en draairamen uit een latere periode van de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14459
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Kernhem
Kernhem voorkant5.jpg
Locatie Ede
Algemeen
Stijl Neoclassicisme
Eigenaar Gemeente Ede
Huidige functie Expositieruimte, trouwlocatie
Gebouwd in 1803
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  14459

Landgoed Kernhem is een landgoed rond het gelijknamige Huis Kernhem in de gemeente Ede, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt ten noorden van de N224.

Geschiedenis

Het oude Kernhem. Kopie naar een tekening van Cornelis Pronk (1731)

De graven van Gelre bouwden van de 12e tot en met de 14e eeuw diverse versterkingen langs de grenzen met het Sticht Utrecht. De burcht Kernhem was er een van.

In 1426 werd Udo de Booze als leenman van Kernhem aangesteld door de toenmalige hertog van Gelre Arnold van Egmont. Nadat dat de leengoederen erfelijk werden, kwam Kernhem in handen van de families Van Arnhem, Van Wassenaer Obdam en later Van Heeckeren van Wassenaer en Bentinck.

Huis

Kort interview met een gemeenteambtenaar over het landgoed

Het huidige Huis Kernhem is van 1803 en gebouwd in de neoclassicistische stijl. Het is gebouwd op de fundamenten van de oorspronkelijke burcht. Boven de hoofdingang bevindt zich een gevelsteen met een alliantiewapen van de Van Wassenaers en Van Renesses, aangebracht naar aanleiding van een huwelijk tussen beide geslachten. Aannemelijkerwijs betreft het Jacob van Wassenaer Obdam (1610-1665) die in 1633 trouwde met Agnes van Renesse van der Aa.

In de 19e eeuw huisvestte Kernhem de kostschool voor 'aanzienlijke jongedames' van Anna Maria Moens. Moens bracht hun vaderlandsliefde, moederlijke liefde, godsdienstzin en huwelijkstrouw bij.

Het huis werd bewoond tot 1968. In 1970 werd het door barones Bentinck verkocht aan de gemeente Ede. Om verbetering in de uiterst vervallen staat te brengen was een grote restauratie noodzakelijk. Het ontbreken van bouwtekeningen bemoeilijkte dit karwei. Door verlaging van het grondwaterpeil is het huis verzakt. Dit is duidelijk te zien vanaf de Doolhoflaan.

Sinds de jaren negentig van de 20e eeuw is de benedenverdieping van het Huis Kernhem in gebruik voor het sluiten van huwelijken, voor kunstexposities en voor muziekuitvoeringen. Sinds 1994 bestaat de Stichting Kernhem die met het beheer is belast. Het doel van deze stichting is "bevordering van culturele activiteiten in en om Huis Kernhem en dit in de meest uitgebreide zin van het woord". Naast het huis ligt een grote kruidentuin. Het koetshuis is in gebruik als pannenkoekenhuis.

Doolhof en vleermuizen

Ten oosten van het huis Kernhem ligt een kleine grafheuvel die vermoedelijk dateert uit de bronstijd. In de 18e eeuw werd daar bovenop een doolhof aangelegd. Tussen het doolhof en het huis loopt de Doolhoflaan, die tegenwoordig de gemeentelijke begraafplaats doorkruist. De bomen van de laan zijn grotendeels beuken die al in 1735 werden aangeplant. Ze herbergen een groot aantal vleermuizen van verschillende soorten. De in de totaal drie kilometer lange laan werd daarom al in 1978 aangewezen als vleermuizenreservaat.[1]

Bloedsteen

In de Doolhoflaan ligt een napjessteen, de zogenaamde bloedsteen. Daarover bestaat het verhaal dat er 's nachts, bij volle maan, bloed uit kan worden geprikt.[2] Pas vrij recent is een volksverhaal aan deze steen gehecht, waarin wordt beweerd dat deze steen vroeger als offersteen en/of altaar werd gebruikt.[3]

Afbeeldingen

Bijzonderheden

  • De nieuwbouwwijk Kernhem ligt eveneens ten noorden van de N224 en is genoemd naar dit landgoed.
  • Het Suske en Wiske album Het witte wief speelt zich af op het Landgoed Kernhem, waar ook ingegaan wordt op de legende met de bloedsteen.
  • De kaassoort Kernhem is vernoemd naar dit landgoed.

Externe links


Monumenten in de buurt van Huis Kernhem in Ede

Boerderij, gelegen op het terrein van het Huis Kernhem, "Koetshuis"

Kernhemseweg 3
Ede
Boerderij (XVIII ?), gelegen op het terrein van het Huis Kernhem. Rechthoekig bouwlichaam onder een hoog zadeldak tussen puntgevels met vlec..

Boerderij van het middenlangsdeeltype, "Engelenhove"

Kernhemseweg 6
Ede
Vermoedelijk laat 18e eeuwse, in schoon metselwerk opgetrokken boerderij van het middenlangsdeeltype onder met Hollandse pannen gedekt wolfd..

De Slijpkruik

Slijpkruikweg 54
Ede
"De Slijpbrink". Gave boerderij van 18e eeuws karakter, gerestaureerd omstreeks 1956. Hoeve van zeer oude oorsprong, reeds vermeld in 1607 ..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Het brede woonhuis onder fraai rieten schilddak heeft zesruitsschuiframen en luiken. Op het erf een bakstenen schu ..

Lunterseweg 40
Ede
Boerderij (XIX A?) op T-vormige plattegrond. Het brede woonhuis onder fraai rieten schilddak heeft zesruitsschuiframen en luiken. Op het erf..

Hallehuisboerderij met bakhuis en moestuin

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Op de hoek van de Telefoonweg en de Molenstraat, naast de korenmolen Concordia, gelegen voormalige hallehuisboerderij met bakhuis..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)