Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Sint-Nicolaaskerk in Edam

Kerkelijk Gebouw

Grote Kerkstraat 59
1135BC Edam (gemeente Edam Volendam)
Noord Holland

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Grote of Sint-Nicolaaskerk

Deze nieuwe omschrijving luidt thans als volgt: Grote of Sint Nicolaaskerk. Laatgotische hallenkerk met westtoren, driebeukig schip, een dwarswand en een driebeukig koor. Librije tegen de zuidzijde van het koor. Uitgebouwd noordportaal. Bekapping, meubilair (preekstoel, doophek, doopbanken, herenbanken, kerkbanken en twee tochtportalen) en gebrandschilderde glazen van na een brand in 1602. Zes laatgotische banken. Zerkenvloer. Koperen lezenaar, doopboog en doopbekkenhouder, XVII. a. hoofdorgel: Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1663 gemaakt door B. Smit. In 1716 gewijzigd door M. Verhofstad. Bij de restauratie van 1980 is de toestand-Verhofstad hersteld. b. kabinetorgel: eenklaviers orgel met 8 registers, midden 19e eeuw gemaakt door H. ter Hart. Klokkenstoel met klok van Gerhart Schimmel, 1701, diam. 142,3 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14320
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Sint-Nicolaaskerk
Grote of Sint-Nicolaaskerk te Edam
Grote of Sint-Nicolaaskerk te Edam
Plaats Edam
Monumentnummer  14320
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote of Sint-Nicolaaskerk is de oude stadskerk van de Nederlandse stad Edam. Het is tevens de grootste hallenkerk van Nederland.

De glas-in-lood ramen, gemaakt door o.a. Isaac Nocolay, maakten in 1991 onderdeel uit van de Lijst 'Top 10' Glas-in-lood van het toenmalige ministerie van WVC in verband met aanvullende beschermende maatregelen bij buitengewone omstandigheden.[1]

Geschiedenis

In de 15e eeuw werd begonnen met de bouw van kerk en toren. Het ging oorspronkelijk om een kleinere kruiskerk die na verbreding van de zijbeuken van het schip een hallenkerk werd. Ook werd het koor uitgebreid en de portalen in laatgotische stijl toegevoegd.

Brand van 1602

Door een verwoestende brand in 1602 ging de kap van de kerk totaal verloren. De kerk kreeg vervolgens een nieuwe kap. Ook werden er door tal van andere Hollandse steden nieuwe vensters geschonken met gebrandschilderde glazen.

Librije

Een van de boeken uit de Librije van Edam met een sierrand door Johann Gymnich op de titelpagina van Erasmus' levensbeschrijving van Hieronymus. Aanvraagnummer: KB KW EDAM 13:5

In de kerk was ook een Latijnse school en een Librije gevestigd, gelegen boven de sacristie bij het zuiderportaal. De boeken uit de Librije zijn sinds 1934 in bruikleen bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De collectie bestaat uit 158 titels in 107 banden. Het zijn voornamelijk theologische werken in het Latijn; werken van kerkvaders, al dan niet gebaseerd op uitgaven van Erasmus, maar ook van reformatorische auteurs. Van Heinrich Bullinger, de opvolger van Huldrych Zwingli in Zürich, komt het grootste aantal titels voor (15).

Zie ook

Loen (geslacht)

Externe links


Monumenten in de buurt van Grote of Sint-Nicolaaskerk in Edam

L-vormig huis, in hoofdzaak. Twee ingangen met vroeg 19e-eeuwse deur en snijraam. Drie dakkapellen met gebogen doorbroken frontons. Inwendig vier gesn ..

Grote Kerkstraat 55
Edam (Gemeente Edam Volendam)
L-vormig huis, in hoofdzaak XVIII. Twee ingangen met vroeg 19e eeuwse deur en snijraam. Drie dakkapellen met gebogen doorbroken frontons. In..

Proveniershuis

J C Brouwersgracht 30
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Proveniershuis gesticht in 1555. Thans twee ongeveer haaks t.o. elkaar staande vleugels, tezamen vijftien woningen bevattend, afgedekt met d..

Eenvoudig huis met dwars zadeldak

Nieuwvaartje 13
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Eenvoudig huis met dwars zadeldak. Deurkozijn en -kalf.

Boerderij met tentdak

Nieuwvaartje 12
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Boerderij met tentdak, XIX. Oorspronkelijk voorgevel.

Huis met hoge puntgevel. Topvenster met boog. Bakstenen waterlijst

Grote Kerkstraat 38
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met hoge puntgevel. Topvenster met boog. Bakstenen waterlijst.

Kaart & Routeplanner