Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Edam

Gebouw

Damplein 1
1135BK Edam (gemeente Edam Volendam)
Noord Holland

Bouwjaar: 1737


Beschrijving van Raadhuis

Raadhuis. Statig gebouw 1737 met verdieping, afgedekt door een schilddak met een houten koepeltorentje. Ingangspartij in een gebeeldhouwde zandstenen omlijsting. Hal en trappenhuis en hal op verdieping met stucwerk uit de bouwtijd. Raadzaal met geschilderd behang door W. Rave, 1738; schoorsteenmantel met schilderstuk, balie en meubelen ook uit de bouwtijd, evenals een schoorsteenmantel met schilderstuk in de burgemeesterskamer. IJzeren stoephek langs voor- en zijgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14294
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Raadhuis van Edam
Edam, monumentaal pand foto1 2010-06-05 17.00.JPG
Locatie Damplein 1, Edam
Coördinaten 52° 31′ NB, 5° 3′ OL
Oorspr. functie Raadhuis
Huidig gebruik VVV en dependance Edams Museum
Start bouw 18 mei 1737[1]
Bouw gereed 1738
Opening 1737
Status Beschermd
Bouwstijl Lodewijk XIV
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 14294
Overig
Verdiepingen 1
Architect Jacob Jongh
Constructeur Jacob Jongh
Detailkaart
Raadhuis van Edam (Noord-Holland)
Raadhuis van Edam
Lijst van rijksmonumenten in Edam
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het voormalige Raadhuis van Edam staat aan het Damplein in Edam. Het raadhuis is in 1737 gebouwd door de Meester-Huystimmerman Jacob Jongh, de eerste steen werd op 18 mei van dat jaar gelegd door Roelof Boot.[1]. Het pand wordt voor verschillende doeleinden gebruikt: de oude raadzaal is in gebruik als trouwlocatie[2], de VVV is gehuisvest op de begane grond, rechts van de ingang, en op de eerste verdieping heeft het Edams Museum een dependance voor exposities. De hoofdvestiging van het museum bevindt zich aan de andere kant van de Dam in het oudste (circa 1540) stenen huis van Edam.[1]

De ingangspartij wordt omgeven door een gebeeldhouwde zandstenen omlijsting, met geheel bovenaan een weergave van het stadswapen. De hal op de begane grond, het trappenhuis en de hal op de verdieping bevatten stucwerk uit de tijd dat het pand gebouwd werd. De raadzaal is gedecoreerd met beschilderd behang van Willem Rave. Het behang stamt uit 1738 en stelt de kroning van Saul en het Salomonsoordeel voor. Het zijn schilderingen die het recht uitbeelden en ze herinneren aan de rechtspraak van de schout van Edam in vroeger tijden. Ook de meubels en de twee schoorsteenmantels (in de raadzaal en burgemeesterskamer) zijn origineel. Het pand is sinds 15 november 1967 een rijksmonument onder nummer 14294.


Monumenten in de buurt van Raadhuis in Edam

Voormalig wachthuis. Gepleisterd bakstenen gebouw met schilddak. Twee leeuwenmaskers. Gevelsteen met het wapen van Edam aan de Hoogstraat

Hoogstraat 14
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Voormalig wachthuis. Gepleisterd bakstenen gebouw met schilddak, XVII. Twee leeuwenmaskers. Gevelsteen met het wapen van Edam aan de Hoogstr..

Huis met verdieping en schilddak

Hoogstraat 14
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met verdieping en schilddak, XIX.

Huis met hoge gevel, in de trant van Vingboons

Voorhaven 137
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met hoge gevel, 1659, in de trant van Vingboons. Het gebroken fronton met het beeld van een zwaan. Hoge pui met gesneden deur XVIIIb en..

Huis met gewijzigde voorgevel

Hoogstraat 10
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met gewijzigde voorgevel, XVII, oorspronkelijk waarschijnlijk trapgevel. Leeuwenmaskers onder gevelaanzetten. Pui, XVIII, met deur en b..

Pakhuis met gepleisterde klokgevel

Voorhaven 131
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Pakhuis met gepleisterde klokgevel. Onder de getoogde topafdekking het stadswapen XVIIIc.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)