Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis onder schilddak met lijstgevel. Gebosseerde, witte voorgevel. Op verdieping twee gedichte vensternissen in Edam

Woonhuis

Achterhaven 105
1135XT Edam (gemeente Edam Volendam)
Noord Holland

Bouwjaar: eerste helft 16e eeuw


Beschrijving van Huis onder schilddak met lijstgevel. Gebosseerde, witte voorgevel. Op verdieping twee gedichte vensternissen

Houten huis, XVI A, met een overkraagde puntgevel op consoles boven een onderpui met gekoppelde deur-, venster- en bovenlichtkozijnen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14283
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Huis onder schilddak met lijstgevel. Gebosseerde, witte voorgevel. Op verdieping twee gedichte vensternissen in Edam

Huis met zadeldak. Houtskelet. Herstelde puntgevel van baksteen

Achterhaven 101
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met zadeldak. Houtskelet. Herstelde puntgevel van baksteen.

Huis met trapgevel, toppilaster op een maskerkraagsteen. Tweelichtzoldervensters, met een luik van geprofileerde planken. Gewijzigde pui. Trapgevel ge ..

Eilandsgracht 7
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met trapgevel, XVIIc, toppilaster op een maskerkraagsteen. Tweelichtzoldervensters, met een luik van geprofileerde planken. Gewijzigde ..

Huis met trapgevel, toppilaster op een maskerkraagsteen.Tweelichtzoldervensters, met een luik van geprofileerde planken. Trapgevel gekoppeld met die v ..

Eilandsgracht 8
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met trapgevel, XVIIC, toppilaster op een maskerkraagsteen.Tweelichtzoldervensters, met een luik van geprofileerde planken. Trapgevel ge..

Huis met trapgevel; toppilaster op maskerkraagsteen. Pui gewijzigd

Eilandsgracht 9
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met trapgevel, XVIIc; toppilaster op maskerkraagsteen. Pui gewijzigd.

Huis Ben Rooyaard

Breestraat 8
Edam (Gemeente Edam Volendam)
Huis met trapgevel, XVIId, met toppilaster op maskerkraagsteen. Pui gewijzigd.

Kaart & Routeplanner