Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij De Tekkenburg in Echteld

Boerderij

Wijenburgsestraat 6
4054JE Echteld (gemeente Neder Betuwe)
Gelderland

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij De Tekkenburg

"De Tekkenburg": op een verheven terrein gelegen, kapitale boerderij van het middenlangsdeeltype (XIX B) opgetrokken in baksteen op gecementeerde plint, onder met riet en pannen gedekt wolfdak. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel met vlechtingen een deur met bovenlicht in het midden, vier 6-ruits schuifvensters met luiken en twee 4-ruits schuifvensters op zolderhoogte. In de zijgevels van het woongedeelte T-vensters met 3-ruits bovenlichten; in de gepleisterde zijgevels van het schuurgedeelte kleine (halfronde) stalraampjes. In de achtergevel getoogde deeldeuren en daarboven een hooiluik in het midden en aan weerszijden een halfrond stalraam en een rondgesloten staldeur. Naast de boerderij een middenlangsdeel-schuur opgetrokken in baksteen op een gecementeerde plint, onder met pannen gedekt wolfdak. In de voorgevel met vlechtingen is opening van deeldeuren gedicht; twee rondgesloten en een halfrond stalraam en hooiluik. In linker zijgevel drie halfronde ijzeren stalramen en vier rondgesloten mestdeurtjes. In rechter zijgevel staldeur en twee getoogde stalramen. In achtergevel getoogde deeldeuren en hooiluik in het midden en aan weerszijden een rondgesloten staldeur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14271
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij De Tekkenburg in Echteld

Hervormde Kerk en inventaris

Ooisestraat 1
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk, waarvan het in oorsprong romaanse schip muren van tuf en veldkeien en aan de zuidzijde een romaans poortje..

Toren van de Hervormde Kerk

Ooisestraat 1
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Toren der Herv. Kerk. Eenvoudig bakstenen bouwwerk uit 1835 met korte ingesnoerde naaldspits. Klokkenstoel met klok van J. Fremy, 1679, diam..

kasteel buitenplaats

Voorstraat 2
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Omschrijving onderdeel 1 KASTEEL. Bakstenen gebouw op nagenoeg vierkante plattegrond. Het onderkelderde complex bestaat uit drie ongeveer ..

kasteel buitenplaats

Voorstraat 2
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Ten oosten van het kasteel, aan het voorplein ligt een bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoe..

tuin park landgoed

Voorstraat 2
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. De dubbele grachtenstructuur rond kasteel en voorplein zal dateren uit de bouwtijd van het kasteel...

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)