Zijlangsdeelboerderij onder aan de voorzijde even afgewolfd rieten schilddak in Dwingeloo

Westeinde 49
7991RT Dwingeloo (gemeente Westerveld)

Beschrijving van Zijlangsdeelboerderij onder aan de voorzijde even afgewolfd rieten schilddak

19e eeuwse (voormalige) BOERDERIJ van het zijlangsdeeltype op rechthoekige plattegrond, onder aan de voorzijde even afgewolfd rietgedekt schilddak; het woongedeelte verbreedt zich aan een zijde met een kleine sprong; twee topschoorstenen; vlechtingen langs de geveltoppen; staafankers. De voorgevel heeft lichtgetoogde 6-ruitsschuifvensters, waarboven 1,5 steens strekken, met luiken. Lichtgetoogde strokendeur met eenvoudige geprofileerd kalf en bovenlicht. Op zolderhoogte twee dito vensters met middenstijl en 1 steens strekken. In achter- en zijgevels verschillendsoortige oorspronkelijke en niet-oorspronkelijke deur- en vensteropeningen. Terzijde aangebouwd forse gepotdekselde schuur onder rietgedekt schilddak en gedeeltelijk voorzien van strobekleding met vlechting. Op het gedeeltelijk met veldkeitjes bestrate erf een eenvoudig stookhok eveneens 19e eeuws onder pannen gedekt zadeldak; topschoorsteen; windveren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)