Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidhollandse Molen in Hank

Molen

Hellegatsweg 4
4273GN Hank (gemeente Werkendam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1791


Beschrijving van Zuidhollandse Molen

Molen "Zuid Hollandsche Molen". Achtkante watermolen op stenen voet, romp en kap met riet gedekt. Bouwjaar 1791. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14220
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zuidhollandse Molen
Zuidhollandse Molen (2008)
Zuidhollandse Molen (2008)
Basisgegevens
Plaats Hank
Bouwjaar 1791
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante houten molen
Vlucht 27,86 / 27,65 m
Functie poldermolen
Bestemming  voorheen het bemalen van de Zuid-Hollandse Polder, thans maalvaardig in circuit
Restauraties  2006-2008
Monumentnummer  14220
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Zuidhollandse Molen of "Nieuw-Dussensche poldermolen" is een poldermolen uit 1791 aan de Buitenkade 4 in de plaats Hank in de Noord-Brabantse gemeente Altena. Eigenaar is Molenstichting Land van Heusden en Altena.

Doel

Na de Sint-Elisabethsvloeden (in 1404, 1421 en 1424) waren delen van Holland en Zeeland voorgoed veranderd. Vooral de tweede watersnood in 1421 richtte veel schade aan. De dijken van onder meer de Groote Waard waren doorgebroken en zo ontstond een gebied dat we nu kennen als de Biesbosch. Ook de oude dijk van Dussen naar Almkerk was doorgebroken, deze werd pas in 1650 vernieuwd. Om de waterafvoer te bevorderen werd daar ruim een eeuw later de Zuidhollandse molen gebouwd.

Beschrijving

De molen is een houten achtkante grondzeiler. In 2004 was de molen in slechte staat en werd hij stilgezet. In 2007 onderging de molen een grote restauratie, waarbij een van de potroeden is vervangen door een gelaste roede van de firma Vaags.

De Zuidhollandse Molen bemaalde tot 1964 de in 1682 bedijkte Zuid-Hollandse Polder, tegenwoordig maalt de molen in circuit. Voor de bemaling is een ijzeren scheprad met een diameter van 6,40 meter en een breedte van 64 cm in de molen aanwezig. De uit 1878 stammende wateras is van ijzergieterij Prins van Oranje.

De molen heeft een Engels kruiwerk dat bediend wordt met een kruiwiel. Voor het vangen (stilzetten) heeft de molen een Vlaamse vang met vangtrommel.

De molen is op afspraak te bezoeken.

Molenaarshuis

In dit geval was de molen de eerste eeuw bewoond, maar in 1877 werd naast de molen een molenaarshuis gebouwd. Het molenaarshuis is al eerder gerestaureerd en in 2004 gekocht door luitenant-generaal b.d. Cees de Veer.

Externe link

  • Chris Kolman [et al.], Zuidhollandse Molen in: Monumenten in Nederland - Noord-Brabant, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, 1997, blz. 140

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Zuidhollandse Molen in Hank

Boerderij. Woonhuis met rieten wolfdak. Opkamer links. Stal van hout en steen onder rieten zadeldak

Kerkstraat 52
Hank (Gemeente Werkendam)
Boerderij uit de 18e eeuw. Woonhuis met rieten wolfdak. Opkamer links. Stal van hout en steen onder rieten zadeldak.

Gepleisterde boerderij van het langgeveltype onder rieten wolfdak, dat aan de linkerzijde tegen een puntgevel aansluit. Vensters met luiken en zes- en ..

Visserskade 44
Hank (Gemeente Werkendam)
Gepleisterde boerderij van het langgeveltype onder rieten wolfdak, dat aan de linkerzijde tegen een puntgevel aansluit. Vensters met luiken ..

Boerderij van het dwarsdeeltype met invloed van de late Vlaamse schuurvorm. Rieten wolfdak, stalgedeelte ten dele van gepotdekselde houten delen. voor ..

Jachtlaan 44
Hank (Gemeente Werkendam)
Boerderij van het dwarsdeeltype met invloed van de late Vlaamse schuurvorm, 19e eeuw. Rieten wolfdak, stalgedeelte ten dele van gepotdekseld..

Boerderij van de Vlaamse schuurgroep in de West-Brabantse vorm met losse schuur. Het woonhuis draagt een hoog, met pannen gedekt wolfdak. Vensters met ..

Voogdwerfschesteeg 2
Hank (Gemeente Werkendam)
Boerderij van de Vlaamse schuurgroep in de West-Brabantse vorm met losse schuur, 18e eeuw. Het woonhuis draagt een hoog, met pannen gedekt w..

Voormalige onderwijzerswoning

Rijksweg 69
Nieuwendijk (Gemeente Werkendam)
Inleiding Voormalige ONDERWIJZERSWONING; zorgvuldig gedetailleerd pand dat omstreeks 1878 in eclectische vormen opgetrokken is. De woning h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)