Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loowaard in Loo Gld

Kasteel Buitenplaats

Loowaard 1
6924SG Loo Gld (gemeente Duiven)
Gelderland

Bouwjaar: derde kwart 16e eeuw 1550 derde kwart 16e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Loowaard

"Loowaard". Op een hoogte gelegen havezate XVIc op rechthoekige plattegrond, gedekt door twee evenwijdige zadeldaken, die aan de noordzijde door puntgevels met vlechtingen en aan de zuidzijde door ingezwenkte gevels met restanten van pinakels worden afgesloten. Op de N.O.-hoek een achtkantige bakstenen traptoren, verlevendigd door muizetanden, rijzige spaarbogen en een boogfries onder de spits. De oostgevel, waarbij de toren aansluit, heeft natuurstenen banden, smalle Ionische pilasters, geprofileerde natuurstenen lijsten en een gotisch boogfries op maskerconsoles onder de daklijst. Overigens hier en daar resten van Baumbergerstenen kruisvensters en smalle vensters met middendorpels. In de oostgevel van de toren een steen met renaissanceornament en opschrift. Moderne deel tegen noordzijde van het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14184
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Loowaard
5
Recensie door: ()
De havezathe is gebouwd in 1465 door drost Johannes van Loo! En is in 2007/2008 gerestaureerd, door de familie Th. van Aalst
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Loowaard
Loowaard naar een origineel van Jan de Beijer(1742).
Loowaard naar een origineel van Jan de Beijer(1742).
Locatie Loo (Duiven), Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Familie van Aalst
Huidige functie bewoning
Gebouwd in voor 1467
Gesloopt in 2005
Herbouwd in 1565 - 2007
Monumentnummer  14184
Website havezathe-loowaerd.nl

Het Huis Loowaard is een nooit als dusdanig erkende havezate en een voormalig kasteel gelegen ten zuiden van Loo, gemeente Duiven in de Nederlandse provincie Gelderland.

Voorgeschiedenis

Ongeveer 1 kilometer ten zuiden van Loo hebben archeologen bij baggerwerkzaamheden veel Romeins materiaal gevonden, waardoor men vermoedt dat hier in de Romeinse tijd al een castellum moet hebben gestaan. Er zijn aanwijzingen dat de Franken het terrein in gebruik namen na het vertrek van de Romeinen. De Rijn heeft ten slotte het complex vernietigd.

Het huis is waarschijnlijk in de 15de eeuw gebouwd door Johan van de Loe (1405-1476), drost van de Liemers. Welke functie het huis heeft gehad is niet bekend, misschien controlepost voor de scheepvaart op de Rijn. Johan is de overgrootvader van Herman van de Loe. In 1558 erft Herman van zijn vader Wessel het huis. In 1565 voegt hij een toren toe aan het huis. Na Hermans dood (1569) wordt het goed een pachtboerderij. Tot 1918 verandert de Loowaard alleen door vererving van eigenaar.

Sterkte

De vroegste vermelding van het huis Loowaard is afkomstig uit het jaar 1467, toen drost Johan van de Loe als eigenaar bekendstond. Het huis heeft een strategische ligging. Vermoedelijk deed het dienst als controlepost voor de Rijn scheepvaart of de grens van Kleefs tot het Gelderse gebied. In 1565 hebben Herman van de Loe en zijn vrouw Digna van Isendoorn het ingrijpend laten verbouwen. Hieraan herinnert de steen in de toren met daarop een afbeelding van de wapens van de families de Loë en Isendoorn.

Boerderij

Uit een tekening van Jan de Beijer uit 1742, blijkt dat de aangebouwde boerderij in dat jaar al aanwezig was. In 2005 werd het ernstig verwaarloosde rijksmonument in de as gelegd door brandstichting, kort voordat de nieuwe eigenaar met een restauratie wilde beginnen. De brandweer wist het middeleeuwse deel te redden, maar het boerderijgedeelte raakte zwaar beschadigd. Na restauratie kon het huis in 2008 opnieuw worden betrokken.

Vloedschuur

Op het erf van de kasteelboerderij bevindt zich een grote vloedschuur met bakhuis daterende uit 1878. Dit is een gemeentelijk monument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Loowaard in Loo Gld

St. Antonius Abt

Loostraat 34
Loo Gld (Gemeente Duiven)
St. Antonius Abt, 1878, A. Tepe. Driebeukige neogotische HALLENKERK zonder toren. Eenklaviers orgel, in 1895 door M. Maarschalkerweerd gemaa..

Kasteel Doornenburg

Kerkstraat 27
Angeren (Gemeente Lingewaard)
Slot Doornenburg. Omgracht kasteel op ongeveer vierkante plattegrond, voorzien van kantelen, uitgekraagde hoektorentjes en aan de westzijde ..

Schans vermoedelijk uit de Tachtigjarige Oorlog

Schans nabij hoeve Heegsche Bouwing
Westervoort
In het zuidelijk deel der gemeente nabij de hoeve Heegsche Bouwing op de grens met Duiven gelegen voormalige schans, vermoedelijk uit de Tac..

Sint-Andreaskerk

Dorpstraat 7
Groessen (Gemeente Duiven)
R.K. KERK (St. Andreas). Laatgotische dorpskerk met pseudobasilikaal schip (ca.1500) en romaanse toren met versiering van lisenen en boogfri..

Huis Rijswijk

Rijswijksestraat 2
Groessen (Gemeente Duiven)
Omschrijving Huis "Rijswijk". Op een omgrachte hoogte gelegen v.m. havezate (XVI B), bestaande uit twee sterk verminkte vleugels, die in p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Loowaard in Loo Gld