Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Antonius Abt in Loo Gld

Kerkelijk Gebouw

Loostraat 34
6924AG Loo Gld (gemeente Duiven)
Gelderland

Bouwjaar: 1878
Architect: A. Tepe


Beschrijving van St. Antonius Abt

St. Antonius Abt, 1878, A. Tepe. Driebeukige neogotische HALLENKERK zonder toren. Eenklaviers orgel, in 1895 door M. Maarschalkerweerd gemaakt voor het voormalige ziekenhuis Johannes de Deo te Utrecht. In 1976 gerestaureerd en geplaatst in loo door de fa. Vermeulen te Weert. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van C. en R. Voigt, 1776, diam. 61 cm., een van H. Falck, 1606, diam 51 cm. en een moderne klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14183
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Antonius Abtkerk
De Sint-Antonius Abtkerk te Loo
De Sint-Antonius Abtkerk te Loo
Plaats Loo
Gebouwd in 1873-1875
Gewijd aan Antonius van Egypte
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  14183
Architectuur
Architect(en) Alfred Tepe
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De katholieke Sint-Antonius Abtkerk in Loo is een vroeg werk van Alfred Tepe.

Op de plaats van de huidige kerk is waarschijnlijk in de 15de eeuw een kapel gebouwd, gewijd aan de Heilige Antonius Abt. In de tweede helft van de 19de eeuw besluit de toenmalige pastoor van Egeren tot nieuwbouw. Tussen 1873-1875 wordt door architect Alfred Tepe om de oude kapel heen een grotere nieuwe kerk gebouwd, waarna de oude kapel wordt afgebroken. Het is een driebeukige neogotische hallenkerk zonder toren.

Na voltooiing van de parochiekerk was Loo tot in de jaren ‘50 van de 20e eeuw een bedevaartsoord, waarbij Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart werd vereerd. De bedevaarten in Loo vonden gewoonlijk plaats rond de laatste zondag in juli.

De kerkhofmuur rondom het oude gedeelte van de begraafplaats dateert uit 1859. In de muur is een baarhuisje opgenomen. Omstreeks 1910 heeft de toenmalige eigenaar van de naastgelegen boerderij de muur uitgebreid als scheiding tussen het kerkhof en de moestuin naast de boerderij. In dit gedeelte van de muur is een gemetselde nis met een Christusbeeld aan een houten kruis.Monumenten in de buurt van St. Antonius Abt in Loo Gld

Loowaard

Loowaard 1
Loo Gld (Gemeente Duiven)
"Loowaard". Op een hoogte gelegen havezate XVIc op rechthoekige plattegrond, gedekt door twee evenwijdige zadeldaken, die aan de noordzijde ..

Schans vermoedelijk uit de Tachtigjarige Oorlog

Schans nabij hoeve Heegsche Bouwing
Westervoort
In het zuidelijk deel der gemeente nabij de hoeve Heegsche Bouwing op de grens met Duiven gelegen voormalige schans, vermoedelijk uit de Tac..

Kasteel Doornenburg

Kerkstraat 27
Angeren (Gemeente Lingewaard)
Slot Doornenburg. Omgracht kasteel op ongeveer vierkante plattegrond, voorzien van kantelen, uitgekraagde hoektorentjes en aan de westzijde ..

Sint-Andreaskerk

Dorpstraat 7
Groessen (Gemeente Duiven)
R.K. KERK (St. Andreas). Laatgotische dorpskerk met pseudobasilikaal schip (ca.1500) en romaanse toren met versiering van lisenen en boogfri..

De Welvaart (Groessen) (restant)

Achtergaardsestraat 17
Groessen (Gemeente Duiven)
Molen "De Welvaart". Gemetselde ronde bovenkruier met stelling, 1878.

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven