Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Magerhorst in Duiven

Kasteel Buitenplaats

Ploenstraat 48
6921PN Duiven
Gelderland

Bouwjaar: 1549 18e eeuw (herbouwd)


Beschrijving van De Magerhorst

"De Magerhorst". Terzijde van het geheel gewijzigde restant van het huis, thans als boerderij in gebruik, een achthoekige, bakstenen traptoren met muizetandfries en aan de oostzijde een gemetseld klokkestoeltje op natuurstenen consoles en met opschrift "Die Magerhorst Ao 1549". Wenteltrap met z.g. slakkehuisgewelf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14176
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Magerhorst
Magerhorst.JPG
Locatie Duiven, Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar dr J.G.P.G. Boogaarts
Huidige functie bewoning
Gebouwd in 1549
Gesloopt in 18e eeuw
Herbouwd in 18e eeuw
Monumentnummer  14176
Bijzonderheden De traptoren bevat een zeldzaam soort mezekouw.
Magerhorst naar een origineel van Jan de Beijer(1742).
Magerhorst naar een origineel van Jan de Beijer(1742).

Het Huis Magerhorst is een niet als dusdanig erkende havezate en een voormalig kasteel noordelijk gelegen van het dorp Duiven in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

De vroegste vermelding is afkomstig van rond het jaar 1400, toen het huis een leengoed was van de abdij van Elten in het bezit van het geslacht Van Egeren. Het is niet bekend wanneer het huis precies gebouwd werd. Wel heeft het huis een gevelsteen met de vermelding van het jaar 1549. De traptoren aan de zuidkant van het huis bevat een zeldzaam soort mezekouw. Na een groot aantal wisselingen van eigenaar kocht uiteindelijk de gemeente Duiven in 1960 het huis, die het weer doorverkocht in 1967 aan dr J.G.P.G. Boogaarts, die het huis liet restaureren.

Magerhorst.gif

De gracht die nog zichtbaar is op de tekening van Jan de Beijer is tegenwoordig gedempt. Het originele huis werd verwoest tijdens een brand in de 18e eeuw waarbij alleen de toren gespaard bleef. Op de plaats van het huis werd toen een boerderij gebouwd, waarbij delen van de originele muur zijn opgenomen in het nieuwe huis.

Sage

Rondom het huis Magerhorst bestaat een sage: Het zou spoken rondom de Magerhorst in Duiven zodra de klokken tijdens kerstmis twaalf keer luiden. Op dat moment hoort men wapengekletter van zwaarden zonder iets te zien. De heren van kasteel De Ploen en kasteel Magerhorst zijn elkaar volgens de overlevering met zwaarden te lijf gegaan op eerste kerstdag, waarbij de heer van Magerhorst het onderspit moest delven.


Monumenten in de buurt van De Magerhorst in Duiven

Hoeve met T-vormige plattegrond

Ploenstraat 30
Duiven
Mooi gesitueerde hoeve ten westen van de Magerhorst. T-vormige plattegrond. Gepleisterd woongedeelte (XIXa?) met opkamer, roedenverdeling ui..

Remigius

Remigiusplein 4
Duiven
R.K. Kerk (H. Remigius). Laatgotische dorpskerk, waarvan in de oude toestand bewaard de 12e eeuwse toren met in romaniserende vormen ca. 150..

Woonhuis

Rijksweg 52
Duiven
Inleiding Dit WOONHUIS is in 1908 in opdracht van C.C.G. Otten gebouwd naar een ontwerp in overgangsarchitectuur van de bouwmeesters Mulder..

Hoeve 't Hoge Veld

Rijksweg 62
Duiven
Hoeve "'t Hoge Veld". Schilderachtige hofstede, oostelijk van het dorp aan de met de bomen omzoomde weg. T-vormige plattegrond, woongedeelte..

Boerderij

Heiliglandsestraat 6
Groessen (Gemeente Duiven)
Boerderij (XIX A).

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)