Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak in Druten

Woonhuis

Kattenburg 33
6651AL Druten
Gelderland

Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw (karakter)


Beschrijving van Witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak

Witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak van karakter derde kwart 19e eeuw. In de gevels middenrisalieten, flauw getoogde vensters en liggende panelen in het fries onder de kroonlijst. Achter het huis een stal met hoog pannen zadeldak en bewerkte daklijst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14149
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak in Druten

H.H. Ewalden-kerk

Hogestraat 2
Druten
In 1874 naar ontwerp van architect P.J.H. Cuypers gebouwde basilikale driebeukige KERK onder met leien gedekt zadeldak. De in neogotische s..

R.K. Pastorie

Hogestraat 4
Druten
Inleiding De aan de zuidoostelijke zijde van de driesprong Hogestraat en Kattenburg gelegen R.K. PASTORIE is tussen 1874 en 1879 gebouwd in..

Postkantoor

Kattenburg 17
Druten
Inleiding Voormalig POSTKANTOOR, thans in gebruik als winkel met bovenwoning, gelegen aan de noordzijde van het Kattenburg werd in 1902-190..

Gepleisterd rechthoekig huis met verdieping en schilddak

Hogestraat 11
Druten
Gepleisterd rechthoekig huis met verdieping en schilddak. Het in oorsprong mogelijk nog 17e eeuwse pand is eind 18e eeuw voorzien van hoekpi..

Vrijstaand rij gedetailleerd woonhuis met hek

Kattenburg 15
Druten
Inleiding Vrijstaand, rijk gedetailleerd WOONHUIS met HEK uit 1904 (eerste steen werd gelegd op 10 november 1904) gebouwd in opdracht van d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)