Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterd rechthoekig huis met verdieping en schilddak in Druten

Woonhuis

Hogestraat 11
6651BD Druten
Gelderland

Bouwjaar: mogelijk 17e eeuw


Beschrijving van Gepleisterd rechthoekig huis met verdieping en schilddak

Gepleisterd rechthoekig huis met verdieping en schilddak. Het in oorsprong mogelijk nog 17e eeuwse pand is eind 18e eeuw voorzien van hoekpilasters en stuc-festoenen boven de vensters van de begane-grond. Deuromlijsting met hoofdgestel en consoles, eerste kwart 19e eeuw. De parterrevensters hebben luiken en zesruitsschuiframen; de brede verdiepingsvensters bezitten twaalfruitsdraairamen. Geprofileerde houten kroonlijst. Interieur met stucdecoraties van J.M.Rieff, die het huis eind 18e eeuw bewoonde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14144
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterd rechthoekig huis met verdieping en schilddak in Druten

R.K. Pastorie

Hogestraat 4
Druten
Inleiding De aan de zuidoostelijke zijde van de driesprong Hogestraat en Kattenburg gelegen R.K. PASTORIE is tussen 1874 en 1879 gebouwd in..

H.H. Ewalden-kerk

Hogestraat 2
Druten
In 1874 naar ontwerp van architect P.J.H. Cuypers gebouwde basilikale driebeukige KERK onder met leien gedekt zadeldak. De in neogotische s..

Boerenhuis

Hogestraat 19
Druten
Boerenhuis, waarvan het woongedeelte dwars op de stal gebouwd is, waarschijnlijk 18e eeuw. Het woonhuis heeft een lage verdieping en een met..

Boerenhuis

Hogestraat 21
Druten
Boerenhuis, waarvan het woongedeelte dwars op de stal gebouwd is, waarschijnlijk 18e eeuw. Het woonhuis heeft een lage verdieping en een met..

Witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak

Kattenburg 33
Druten
Witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak van karakter derde kwart 19e eeuw. In de gevels middenrisalieten, flauw getoogde ve..

Kaart & Routeplanner