Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ambtshuis in Druten

Woonhuis

Ambtshuisstraat 3
6651AS Druten
Gelderland

Bouwjaar: wellicht 16e eeuw


Beschrijving van Ambtshuis

Ambtshuis. Rechthoekig gepleisterd gebouw ter breedte van zeven vensterassen, in oorsprong wellicht 16e eeuw, doch ingrijpend verbouwd bij de inrichting tot Ambtshuis in 1758 en nogmaals omstreeks 1840, welke laatste verbouwing bepalend is voor het aspect van het gebouw. Het thans als gemeentesecretarie fungerende Ambtshuis bestaat uit een lage begane-grond verdieping, verlicht door boogvensters. In de een weinig risalerende middenas de door Toscaanse pilasters omlijste ingang, bekroond door een hoofdgestel. De bel-etage van de benedenverdieping gescheiden door een cordonband, heeft hoge rechthoekige vensters, waarin achtruitsschuiframen. Het venster van de middenas, waarvoor een ijzeren balconhek, draagt een hoofdgestel op Empireconsles. Kroonlijst op klossen, boven de middenrisaliet driehoekig verhoogd om een halfrond venster. In 1920 is een nieuw dak aangebracht. Van de omstreeks 1840 of eerder aangebrachte interieurdecoratie is een in stuc uitgevoerde beeldengroep overgebleven, voorstellende de allegorische figuren van Maas en Waal, die een zuil met door bladkransen omlijst opschrift: "Inter Amnes Tuta" flankeren. Dit stucwerk is, evenals een Justitiabeeld vervaardigd door J.M. Rieff. Gestoelte van de Vierschaar, gesneden in Lod. XV-trant, plm 1760; thans opgeslagen op de zolder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14143
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kantongerecht Druten
Het Ambtshuis
Het Ambtshuis
Locatie Druten
Oorspr. functie gerechtsgebouw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 14143
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het kantongerecht Druten was van 1838 tot 1934 een van de kantongerechten in Nederland. Bij de instelling vormde het kanton het vierde kanton van het arrondissement Nijmegen. Het gerecht, kantongerecht der 3de klasse, was gevestigd in het Ambtshuis in Druten.

Het kanton

Kantons werden in Nederland ingevoerd in de Franse tijd. In ieder kanton zetelde een vrederechter. Toen de vrederechter werd opgevolgd door de kantonrechter ging dat gepaard met een forse inkrimping van het aantal kantons. Voor Druten wijzigde er echter weinig. Het omvatte in 1838 de gemeenten: Druten, Batenburg, Appeltern, Dreumel, Horssen, Wamel en Ewijk.

Aanpassingen

In 1877 vond er een ingrijpende herindeling plaats. De provinciale hoven werden opgeheven, het aantal rechtbanken en kantongerechten werd aanzienlijk verminderd. Voor Druten was met name van belang dat het arrondissement Nijmegen werd opgeheven en verdeeld werd over het arrondissement Arnhem en het arrondissement Tiel, waarbij Druten ingedeeld werd bij Tiel. Het aanliggende kanton Wijchen werd ook opgeheven, maar dat betekende voor Druten enkel de toevoeging van de gemeente Bergharen die tot het kanton Wijchen had behoord.

In 1933 vond een tweede reorganisatie plaats, waarbij naast de rechtbank in Tiel ook het kanton Druten werd opgeheven. Het arrondissement werd bij Arnhem gevoegd, het kanton Druten werd verdeeld over de kantons Tiel en Nijmegen. De gemeenten in het westelijk deel, Dreumel, Wamel en Appeltern, gingen naar Tiel, de andere vier naar Nijmegen.

Het gebouw

Het kantongerecht was gevestigd in het Ambtshuis in Druten, een rijksmonument dat wellicht dateert uit de 16e eeuw. Het gebouw is in 1758 ingrijpend verbouwd, toen het zijn functie als Ambtshuis kreeg. Het verving de eerdere gerechten in Wamel en Bergharen. In 1840, na de invoering van het kantongerecht, werd het nogmaals verbouwd. Na het vertrek van het kantongerecht werd het onder meer gebruikt als gemeentesecretarie en bestuursgebouw voor het waterschap.


Monumenten in de buurt van Ambtshuis in Druten

Transformatorhuisje type G4L met hekwerk en muur

Hooistraat 2
Druten
Inleiding TRANSFORMATORHUISJE uit ca. 1925 met HEKWERK en MUUR, gelegen op de noordoostelijke hoek van de kruising Ambtshuisstraat, Hooistr..

Witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak

Kattenburg 33
Druten
Witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak van karakter derde kwart 19e eeuw. In de gevels middenrisalieten, flauw getoogde ve..

H.H. Ewalden-kerk

Hogestraat 2
Druten
In 1874 naar ontwerp van architect P.J.H. Cuypers gebouwde basilikale driebeukige KERK onder met leien gedekt zadeldak. De in neogotische s..

Gepleisterd rechthoekig huis met verdieping en schilddak

Hogestraat 11
Druten
Gepleisterd rechthoekig huis met verdieping en schilddak. Het in oorsprong mogelijk nog 17e eeuwse pand is eind 18e eeuw voorzien van hoekpi..

R.K. Pastorie

Hogestraat 4
Druten
Inleiding De aan de zuidoostelijke zijde van de driesprong Hogestraat en Kattenburg gelegen R.K. PASTORIE is tussen 1874 en 1879 gebouwd in..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)