Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Waarder

Kerkelijk Gebouw

Dorp 17
3466NE Waarder (gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1500


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned.Herv.Kerk. Eenbeukige, laat-gotische, met houten tongewelven overdekte kruiskerk, waarvan het schip omstreeks 1500 gebouwd is. Het vijfzijdig gesloten koor en het dwarsschip blijkens opschrift op oostelijke hoeksteunbeer van de noorder dwarsarm voltooid in 1540. Westgevel gedateerd: 1774. Achtkantige poortjes in geprofileerde en geblokte omlijsting in de lange zijden van het schip. Houten koepeltoren op het westelijk deel van het schip. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1438, diam. 115,2 cm. Mechanisch torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14132
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Waarder

Boerderij, onder met riet gedekt wolfdak, dat woonhuis en stal overdekt. Het gepleisterde woongedeelte heeft rechts een opkamer. Drielichtsvenster in ..

Westeinde 13
Waarder (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij, derde kwart 19e eeuw, onder met riet gedekt wolfdak, dat woonhuis en stal overdekt. Het gepleisterde woongedeelte heeft rechts ee..

Boerderij, onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en vensters met luiken en 6- en 12-ruitsschuiframen

Westeinde 21
Waarder (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij, begin 19e eeuw, onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en vensters met luiken en 6- en 12-ruitsschuiframen.

Hoeve Welgelegen. Boerderij met in de voorgevel jaartalankers

Westeinde 31
Waarder (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Hoeve Welgelegen. Boerderij met in de voorgevel jaartalankers: 1862. Goede bewaarde hoeve, waarvan woongedeelte en stal door een langgerekt ..

Boerenhuis onder rieten zadeldak met aan de voorzijde een puntgevel met vlechtingen en rollaag. Vensters met zes- en negenruitsschuiframen

Westeinde 43
Waarder (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerenhuis onder rieten zadeldak met aan de voorzijde een puntgevel met vlechtingen en rollaag, eerste helft 19e eeuw. Vensters met zes- en ..

Boerderij. Voorgevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroonlijst. Deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel

De Groendijck 39
Waarder (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij, blijkens stichtingssteen uit 1853. Voorgevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroonlijst. Deuromlijsting met pilasters en hoof..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)