Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kroondert in Dreumel

Boerderij

Vluchtheuvelstraat 2
6621BK Dreumel (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1850

(2 recensies)

Beschrijving van De Kroondert

Hoeve 'de Kroondert', grote T-boerderij uit ca 1850 ligt op een hoek tussen twee oude wegen die vanuit de dorpskern van Dreumel naar het noorden en oosten lopen. De boerderij ligt op een ruim erf waarop diverse fruitbomen. De boerderij ligt met zijn voorgevel gericht op de Vluchtheuvelstraat. De boerderij is opgetrokken uit baksteen onder een met riet gedekt schilddak met schoorstenen en bestaat uit een woongedeelte en een stalgedeelte. Het woongedeelte heeft een lage verdieping, een dubbele gesneden deur en vensters met luiken. Aan de oostelijke gevel is ca 1900 een serre aangebouwd, uitgevoerd in hout onder een plat dak. Het stalgedeelte heeft een houten gebintconstructie en aan de achterzijde een groot overstek voor wagens. In de stal is de oorspronkelijke indeling nog goed herkenbaar. Aan de oostzijde van de stal is de muur gedeeltelijk vernieuwd circa 1900; in die periode is over een lengte van ca 5 meter de stalmuur verhoogd ten behoeve van een bijkeuken. Ook is in die periode een muur gebouwd, haaks op de oostelijke muur. Deze muur verbond een bestaande schuur met de boerderij. Die schuur is een wagenschuur op rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit baksteen onder met pannen gedekt zadeldak. In de gevels diverse rondboogvensters in gietijzer uitgevoerd. De top van de gevel is ca 1900 vervangen en de dakrand afgewerkt met een gesneden windveer. Haaks op deze oudere wagenschuur is een kleine schuur gebouwd, verbonden door een grote opening in de noordgevel van de oudere schuur. De nieuwe schuur is eveneens ca 1900 gebouwd en is opgetrokken in baksteen en een met pannen gedekt zadeldak. Ook hier een gesneden windveer. Boerderij met aangebouwde schuren wordt omgeven door een muur die gedeeltelijk samenvalt met de achterkant van de oude schuur en de zijgevel van de nieuwere schuur. In de ommuring is aan de voorzijde van de boerderij een toegangshek gemaakt ca 1850 bestaande uit twee houten pijlers waarop een ijzeren boog. De boerderij met aangebouwde schuren en ommuring is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische waarde (voorbeeld van een T-boerderij in fasen gebouwd, redelijk gaaf bewaard, bijzondere elementen uit ca 1900, bijzondere detaillering in entreehek), vanwege stedenbouwkundige waarden (beeldbepalend element). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14072
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

De Kroondert
2
Recensie door: ()
Foto is NIEt de Kroondert !
De Kroondert
2
Recensie door: ()
Het huis op de kleurenfoto is niet de Kroondert
Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Kroondert in Dreumel

Dijkmagazijn

Vluchtheuvelstraat 14
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding Aan de Vluchtheuvelstraat op de dijk gelegen bakstenen DIJKMAGAZIJN in Waterstaatsstijl uit het derde kwart van de 19de eeuw. Qua..

Toren der Hervormde Kerk

Kerkpad 2
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
TOREN der Herv. Kerk. De tufstenen onderbouw van de toren, behoord hebbend bij de romaanse voorgangster van de tegenwoordige kerk, heeft ee..

Hervormde Kerk

Kerkpad 2
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
Als HERVORMDE KERK dient het laat-gotische, omstreeks 1500 gebouwde koor der oude dorpskerk, van welker pseudo-basilicaal schip slechts de r..

Korenmolen van Dreumel

Rooijsestraat 93
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
Ronde bakstenen KORENMOLEN uit 1845.

R.K kerk H. Barbara

Rooijsestraat 63
Dreumel (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De R.K. KERK, toegewijd aan H. BARBARA, staande aan de Rooijsestraat, is een in 1868-1869 naar ontwerp van de Tilburgse architect..

Kaart & Routeplanner