Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lange IJzeren Brug in Dordrecht

Weg En Waterwerk

Nieuwe Haven
3300AA Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1856
Architect: G.N. Itz


Beschrijving van Lange IJzeren Brug

Gietijzeren BRUG met beweegbaar middendeel. Ontworpen door G.N. Itz, 1856. Gegoten door L.I. Enthoven & Co. Brug van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14041
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Lange IJzeren Brug, gezien vanaf de toren van de Grote Kerk.

Lange IJzeren Brug is de naam van een stalen brug over de Nieuwe Haven in de stad Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De brug is ontworpen in 1855 door G.N.Itz (stadsbouwmeester van Dordrecht 1832-1867), en diende ter vervanging van een 40 m lange houten brug.

De Lange IJzeren Brug is een slanke brug die bestaat uit twee vaste brugdelen van elk 25 meter. In het midden van de haven is een beweegbaar gedeelte uitgevoerd als dubbele basculebrug. De brug heeft een totale lengte van 60 m en is 2,8 m breed.

In 2005 werd de brug gerestaureerd.


Monumenten in de buurt van Lange IJzeren Brug in Dordrecht

Engelenburgerbrug

Nieuwe Haven
Dordrecht
Inleiding In 1910-1911 gebouwde beweegbare VERKEERSBRUG van het type dubbele basculebrug, die werd geplaatst ter vervanging van een veel sm..

Hoekpand met lijstgevel

Nieuwe Haven 33
Dordrecht
HOEKPAND Lange IJzerenbrugstraat. Lijstgevel (XVIII b), Lodewijk XIV kroonlijst en consoles. Lijst op de hoeken verkropt. Deuromlijsting, XI..

Pand met lijstgevel met deur met pilasteromlijsting en bovenlicht

Nieuwe Haven 34
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII d) met deur met pilasteromlijsting en bovenlicht. Schuiframen in de tweede verdieping. Kelderraampje in hardstene..

Pand met monumentale lijstgevel met middenrisaliet

Nieuwe Haven 32A
Dordrecht
PAND met monumentale lijstgevel (XVIII d) met middenrisaliet. Gesneden deur met bovenlicht, gesneden consoles onder de kroonlijst, Lodewijk ..

Pand bestaande uit een combinatie trap-halsgevel met klauwstukken en festoenen tegen de trappen en rijk versierde top met oeil-de-boeuf en segmentvorm ..

Nieuwe Haven 36
Dordrecht
PAND bestaande uit een combinatie trap-halsgevel met klauwstukken en festoenen tegen de trappen en rijk versierde top met oeil-de-boeuf en s..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)