Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met hardstenen, gebosseerde lodewijk in Dordrecht

Woonhuis

Wijnstraat 88
3311BW Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e/18e eeuw


Beschrijving van Pand met hardstenen, gebosseerde lodewijk

PAND met hardstenen, gebosseerde Lodewijk XVI lijstgevel van drie vensterassen met middenrisaliet en zijpilasters (XVIII d). De versiering beperkt zich tot de zeer fraai gesneden voordeur links in de gevel met stoephek en rijk bovenlicht, terwijl in de kroonlijst een fries met triglyphen en metopen is aangebracht. De bovenste verdieping heeft nog schuiframen uit de bouwtijd. Boven de tochtdeur tussen hal en gang een snijraam in Lodewijk XVI trant. Trapleuning Lodewijk XV. In de verdieping raamhekken. Twee schilddaken naast elkaar. ACHTERHUIS aan de Wijnhaven: dwarshuis met zadeldak tussen puntgevels en met driezijdige erker op korbelen. XVII. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14022
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Pand met hardstenen, gebosseerde lodewijk in Dordrecht

Pand met eenvoudige lijstgevel met late empire ramen

Wijnstraat 109
Dordrecht
PAND met eenvoudige lijstgevel (midden XIX) met late Empire ramen. Belangrijk in het straatbeeld. Gebouw van eenvoudige doch harmonische a..

Voormalig tuinhuis in de stijl van het Neo-Classicisme

Wijnstraat 107
Dordrecht
Inleiding Voormalig TUINHUIS uit 1864 in de stijl van het Neo-Classicisme dat oorspronkelijk behoorde bij de naastgelegen Delftse Bank, Wij..

Pand met hoge, natuurstenen trapgevel, laat gotisch

Wijnstraat 113
Dordrecht
PAND met hoge, natuurstenen trapgevel, laat gotisch. Boven de vensters ontlastingsbogen met traceringen. Geprofileerde waterlijsten en muura..

Pand met monumentale lijstgevel ter breedte van zeven vensterassen

Wijnstraat 82
Dordrecht
PAND met monumentale lijstgevel ter breedte van zeven vensterassen. Middenrisaliet met versierde middenpartij: Lodewijk XIV. Hoekpilasters. ..

Pand met monumentale lijstgevel, lodewijk

Wijnstraat 99
Dordrecht
PAND met monumentale lijstgevel, Lodewijk XVI, met zwaar, driehoekig fronton, waarin allegorische voorstelling van de handel (o.a. Mercurius..

Kaart & Routeplanner