Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Henegouwen in Dordrecht

Woonhuis

Wijnstraat 155
3311BV Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 15e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Henegouwen

Huis "Henegouwen". HOEKPAND Gravenstraat. Vormt mooi geheel met het aangrenzende Lodewijk XV pand. In oorsprong 15e-eeuws huis met natuurstenen gevel, later gepleisterd en van een lijst voorzien. Breedte vier vensterassen. In het souterrain vensters met geprofileerde Tudorbogen. Zeer mooie muurankers. Boven de kroonlijst dakvenster (XVII) met fronton en vleugelstukken tegen het schilddak. Empire ramen. In de zijgevel aan de Gravenstraat gotische ingangspartij met stoep (XVIII) en lelijk modern balkon. Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14005
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Henegouwen in Dordrecht

Pand met monumentale lijstgevel met natuurstenen, nog gotische pui

Wijnstraat 153
Dordrecht
PAND met monumentale lijstgevel (Lodewijk XV) met natuurstenen, nog gotische pui. Breedte vijf vensterassen. Middenrisaliet en zijpilasters...

Pand met statige lijstgevel van souterrain, parterre, twee verdiepingen en attiekverdieping

Wijnstraat 138
Dordrecht
PAND met statige lijstgevel (midden XIX) van souterrain, parterre, twee verdiepingen en attiekverdieping. Breedte vier vensterassen. Het sou..

Pand met eenvoudige lijstgevel met zijpilasters, rijk geprofileerde kroonlijst en in de mezzanino vensters, die in de kroonlijst doorlopen

Wijnstraat 147
Dordrecht
PAND met eenvoudige lijstgevel (XVIII d) met zijpilasters, rijk geprofileerde kroonlijst en in de mezzanino vensters, die in de kroonlijst d..

Hoekpand met eenvoudige lijstgevel, gepleisterd. Huis met schilddak

Wijnstraat 159
Dordrecht
HOEKPAND Gravenstraat tegenover het huis Henegouwen. Eenvoudige lijstgevel, gepleisterd (XIX A). Huis met schilddak. Gebouw van eenvoudige..

Poortje met geblokte versiering van de omlijsting en sluitsteen met maskerconsole

Gravenstraat 46
Dordrecht
POORTJE met geblokte versiering van de omlijsting en sluitsteen met maskerconsole (XVII A). Object van eenvoudige doch harmonische architec..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)