Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dit is in Beverenburgh in Dordrecht

Woonhuis

Wijnstraat 127
3311BV Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1556


Beschrijving van Dit is in Beverenburgh

WOONHUIS "Dit is in Beverenburgh". Puntgaaf bewaarde natuurstenen gevel in vroege renaissance stijl met kruiskozijnen en ingezwenkte topcontouren, met voluten, gedateerd in de bekroning en in de muurankers van het souterrain: 1556. Fraai van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 14001
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dit is in Beverenburgh
In het midden Wijnstraat 127, rechts De Onbeschaamde.
In het midden Wijnstraat 127, rechts De Onbeschaamde.
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 40′ OL
Oorspr. functie Woning
Huidig gebruik Woning
Bouwstijl Renaissance
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 14001
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Detailkaart
Dit is in Beverenburgh (Zuid-Holland)
Dit is in Beverenburgh
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Dit is in Beverenburgh is een pand aan de Wijnstraat nummer 127 in de stad Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het pand is sinds 9 maart 1966 een rijksmonument. In 2006 heeft de Vereniging Hendrick de Keyser het pand, met behulp van de Bankgiroloterij gekocht.[1]

Geschiedenis

In 1556 is het pand gebouwd als woning van de burgemeestersfamilie Van Beveren. In de 1650 werd door burgemeester Abraham van Beveren opdracht gegeven om het naastgelegen pand De Onbeschaamde te bouwen. Na de bouw van het pand Wijnstraat 123-125 werd Dit is in Beverenburgh gebruikt als dienstwoning.[2]

Exterieur

De natuurstenen voorgevel van het pand is in de stijl van de vroegrenaissance. De gevel is zeer waarschijnlijk niet of nauwelijks aangepast. Wel is het opzetstuk in de topgevel in 1910 gerestaureerd.[3] Zowel de muurankers van het souterrain, als de bekroning van de gevel zijn voorzien van een jaartal.

Op de bel-etage zijn drie kruiskozijnen aangebracht, op de eerste verdieping zijn er twee kruiskozijnen aangebracht.

In het midden van de gevel ter hoogte van het souterrain is een gevelsteen aangebracht. Op de gevel is het wapen van de familie Van Beveren aangebracht, daaronder de naam van het pand.[2]

Interieur

De kelder van het gebouw diende vroeger als souterrain.[3] De moerbalken zijn voorzien van consoles. Ook tonen de moerbalken elementen uit de late gotiek en de vroege renaissance.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Dit is in Beverenburgh in Dordrecht

Pand met lijstgevel met geprofileerde puibalk, waaronder moderne pui

Wijnstraat 130
Dordrecht
PAND met lijstgevel (midden XIX) met geprofileerde puibalk, waaronder moderne pui. Schuiframen. Gebouw van eenvoudige doch harmonische arch..

De Onbeschaamde

Wijnstraat 123
Dordrecht
WOONHUIS "De Onbeschaemde". Middelste van drie zeer fraaie panden: 121, 123-125 en 127. Statige pilastergevel in de stijl der klassicistisc..

Huis Cronenburch

Wijnstraat 134
Dordrecht
Inleiding Voormalig WOONHUIS 'Huis Cronenburch' met museum uit 1906 in rijk geornamenteerde Overgangsstijl naar ontwerp van architect B. va..

Pand met dordtse trapgevel met sierankers

Wijnstraat 126
Dordrecht
PAND met Dordtse trapgevel (midden XVII) met sierankers. Pui (XVIII) gewijzigd. Achter dit pand ACHTERHUIS onder schilddak (XVIII). Achter..

De Vier Winden

Wijnstraat 137
Dordrecht
PAND met eenvoudige Lodewijk XVI lijstgevel van vier vensterassen met middenrisaliet. Kroonlijst met klossen. Alleen de beide verdiepingsven..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)