Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In de kern Laat-Gotisch woonhuis in Dordrecht

Woonhuis

Wijnstraat 85
3311BT Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 16e eeuw


Beschrijving van In de kern Laat-Gotisch woonhuis

In de kern Laat-Gothisch woonhuis, XVI-A. De eerste verdieping van de voorgevel van het Dordtse type, XVI-A, met driepasbogen, waarvan de toten nog resten van fleurs de lis vertonen. Sterk verweerde kolonetten onder de bogen. De oculi in de tweede verdieping nog van het oorspronkelijke metselwerk, maar de top verder in de 17e eeuw hersteld waarbij de wat ovale cartouche met het opschrift ANNO 1646 is aangebracht. Muurankers. Goed passende houten onderpui van omstreeks 1800; de overige vensters in 19e-eeuwse vormen op de oorspronkelijke plaats, maar naar beneden toe doorgetrokken, de zandstenen banden doorsnijdend. In het inwendig moer- en kinderbinten XVI-A, in de voorkamer is de begane grond omstreeks 1800 omstuct met eenvoudige stucvelden met een enkele geprofileerde lijst, waarbij de samengestelde sleutelstukken, die bestaan hebben uit een zandstenen console onder een eiken sleutelstuk, zijn afgehakt. Onder de vloer over de eerste verdieping bij de derde moerbalk links nog een gaaf sleutelstuk, XVI-A. Dit sleutelstuk heeft een peerkraalprofiel waarvan het neusje over de kraal is omgezet langs de zijkanten, terwijl het eigenlijke peerkraalprofiel wordt gevolgd door een kleine maar zeer rijk gedetailleerde versiering bestaande uit een getordeerde staaf begeleid door kleine bloembladen. Eveneens op de eerste verdieping nog een aantal muurstijlen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13989
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In de kern Laat-Gotisch woonhuis in Dordrecht

Pand met halsgevel van het vingboonstype

Wijnstraat 83
Dordrecht
PAND met halsgevel van het Vingboonstype (XVII B). Souterrain, parterre, twee verdiepingen en zolderverdieping. In het souterrain getoogd po..

West Indisch Huis

Wijnstraat 87
Dordrecht
PAND met monumentale lijstgevel in Lodewijk XIV stijl met middenrisaliet, zijpilasters, kroonlijst met spiegel en consoles, gedateerd 1735. ..

Hoekpand met eenvoudige lijstgevel, waarin Empire schuiframen. Pui gewijzigd

Wijnstraat 62
Dordrecht
HOEKPAND Mattensteiger. Eenvoudige lijstgevel (XIX A), waarin Empire schuiframen. Pui gewijzigd. Gebouw van eenvoudige doch harmonische arc..

Pand met tuitgevel met geprofileerd driehoekig topfronton en voluten

Wijnstraat 58
Dordrecht
PAND met tuitgevel met geprofileerd driehoekig topfronton en voluten (XVIII a). In de verdieping geprofileerde vensterdorpels. Pui gewijzigd..

Pand met gave lijstgevel met verkropte kroonlijst met drie consoles

Wijnstraat 89
Dordrecht
PAND met gave lijstgevel met verkropte kroonlijst met drie consoles en jaartal 1768. Pui met goede deur en gesneden kalf en bovenlicht, Lode..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)