Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Door schilddak gedekt pakhuis met lijstgevel in Dordrecht

Woonhuis

Wolwevershaven 36
3311AW Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Door schilddak gedekt pakhuis met lijstgevel

Door schilddak gedekt PAKHUIS met lijstgevel (XIX A). De vensters van de middenas zijn getoogd en gevat binnen een rondboognis, waarboven een hijsnok. De vensters in de zijassen zijn rechthoekig en hebben hun oorspronkelijke luiken met gehengen bewaard. Hardstenen vensterdorpels. In het schilddak een dakvenster. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13973
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Door schilddak gedekt pakhuis met lijstgevel in Dordrecht

Woonhuis

Wolwevershaven 35
Dordrecht
Inleiding WOONHUIS uit 1893 naar ontwerp van architect W. Stok in Overgangsarchitectuur met Neo-Renaissance ornamenten. De woning werd in o..

Pand

Wolwevershaven 39
Dordrecht
PAND met Lodewijk XIV lijstgevel van vijf assen breed met middenrisaliet. Rijk gebeeldhouwde middenpartij. Deur in pilasteromlijsting met mo..

Woonhuis in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance, behorende bij een complex met een tuinkoepel en een waarschijnlijk oudere folly in de achterlig ..

Wolwevershaven 34
Dordrecht
Inleiding WOONHUIS uit 1895-1896 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance, behorende bij een complex met een tuinkoepel en een waarschi..

Tuinkoepel behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34

Wolwevershaven 34
Dordrecht
Inleiding TUINKOEPEL behorende bij het woonhuiscomplex Wolwevershaven 34. Het complex bestaat uit een woonhuis uit 1895-1896 in de stijl va..

Folly behorende bij het woonhuiscomplex wolwevershaven 34

Wolwevershaven 34
Dordrecht
Inleiding FOLLY behorende bij het woonhuiscomplex Wolwevershaven 34. Het complex bestaat uit een woonhuis uit 1895-1896 in de stijl van de ..

Kaart & Routeplanner