Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lutherse Kerk (of Trinitatiskapel) in Dordrecht

Kerkelijk Gebouw

Vriesestraat 22
3311NR Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1690


Beschrijving van Lutherse Kerk (of Trinitatiskapel)

EVANGELISCH LUTHERSE KERK. Oorspronkelijk kerk van het Blindeliedengasthuis op de hoek van de Blindeliedengasthuisstraat. Eenvoudige, laat gotische ZAALKERK met driezijdige sluiting, lengte vijf travee├źn, overdekt door een tongewelf met trekbalken, waarvan alleen die in het koor nog sleutelstukken hebben. Het gasthuis werd gesloopt in 1629; de kerk werd tot bedehuis voor de Lutherse Gemeente ingericht in 1689. Alleen het koor heeft steunberen. Gepleisterde gevels. Voorgevel (1679) met Vingboonshalsgevel, gepleisterd en gemoderniseerd in XIX. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 30 cm. Inwendig: in de absis orgelkas en kansel, rijk gesneden in Lodewijk XVI stijl (1779). Tweeklaviers orgel, in 1779 gemaakt door A. Wolfferts. Koperen lezenaar en kandelaars. Twee eenvoudige koperen kroontjes. Op het koornok een gotisch smeedijzeren kruis. Orgel van A. Wolfferts 1779. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13949
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lutherse Kerk (of Trinitatiskapel) in Dordrecht

Pastorie evangelisch lutherse kerk

Vriesestraat 20
Dordrecht
Pastorie Evangelisch Lutherse Kerk. Deftig WOONHUIS ter breedte van vijf vensterassen (XIX b). Hardstenen plint en waterlijst tussen de verd..

Panden met puntgevels met vlechtingen

Blindeliedengasthuissteeg 14
Dordrecht
PANDEN met puntgevels met vlechtingen (XVII - XVIII). Situatie Lutherse kerk. Gebouwen van eenvoudige doch harmonische architectuur en van ..

Pand met Dordtse trapgevel, gedateerd op consoles in de top: 1742

Blindeliedengasthuissteeg 12
Dordrecht
PAND met Dordtse trapgevel, gedateerd op consoles in de top: 1742. Schuiframen in stijl XVIII. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische..

Oude Manhuispoort

Vriesestraat 15A
Dordrecht
POORT van het Oude-Manhuis. Rijk gebeeldhouwde zandstenen poort in Hendrick de Keyser stijl, 1622. Gebosseerde Dorische zuilen en boog; bove..

Pand met lijstgeveltje van parterre en verdieping met oorspronkelijke houten pui, waarin verdiepte pilasters

Tolbrugstraat 29
Dordrecht
PAND met lijstgeveltje van parterre en verdieping met oorspronkelijke houten pui, waarin verdiepte pilasters. Gevelsteen 1644. Vensterluiken..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)