Waalse kerk in Dordrecht

3311ET Dordrecht

Bouwjaar: 1840 (ingewijd)
Architect: G.N. Itz

Beschrijving van Waalse kerk

Waals Hervormde Kerk. Langgerekte ZAALKERK op de hoek van de Voor- en Visstraat. Oorspronkelijk kerk van het H. Sacramentsgasthuis aan de Visstraat, sinds 1635 in bezit van de Waalse Gemeente. De kapel, reeds in 1608 ingekort, werd in 1840 nagenoeg afgebroken en herbouwd. Het gebouw is negen travee├źn lang. De bakstenen zijgevel aan de Visstraat heeft geprofileerde, rondbogige nissen waarbinnen de vensters. Vroeg neo-gotische voorgevel aan de Voorstraat, waarboven een zeshoekig klokketorentje van twee geledingen, afkomstig van de in 1840 gesloopte Engelse kerk aan de Wijnstraat. Inwendig: zaalkerk met koofplafond, pilasters langs de wanden en meubilair in Lodewijk XVI vormen. Gegraveerd zilveren doopbekken (1784). Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 50 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)