Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waalse kerk in Dordrecht

Kerkelijk Gebouw

Voorstraat 296
3311ET Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840 (ingewijd)
Architect: G.N. Itz


Beschrijving van Waalse kerk

Waals Hervormde Kerk. Langgerekte ZAALKERK op de hoek van de Voor- en Visstraat. Oorspronkelijk kerk van het H. Sacramentsgasthuis aan de Visstraat, sinds 1635 in bezit van de Waalse Gemeente. De kapel, reeds in 1608 ingekort, werd in 1840 nagenoeg afgebroken en herbouwd. Het gebouw is negen travee├źn lang. De bakstenen zijgevel aan de Visstraat heeft geprofileerde, rondbogige nissen waarbinnen de vensters. Vroeg neo-gotische voorgevel aan de Voorstraat, waarboven een zeshoekig klokketorentje van twee geledingen, afkomstig van de in 1840 gesloopte Engelse kerk aan de Wijnstraat. Inwendig: zaalkerk met koofplafond, pilasters langs de wanden en meubilair in Lodewijk XVI vormen. Gegraveerd zilveren doopbekken (1784). Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 50 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13899
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waalse kerk in Dordrecht

Hoekpand Visbrug met lijstgevel

Voorstraat 347
Dordrecht
HOEKPAND Visbrug met lijstgevel (XVIII). In de verdieping schuiframen (XIX A). Parterre samengetrokken met het naastgelegen pand no 345, dat..

Pand met lijstgevel

Voorstraat 345
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII). Parterre samengetrokken met no 347. Aan de Voorstraatshaven puntgevel en gevel onder lijst. Fraai gebouw van ..

Pand met lijstgevel

Voorstraat 343
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII). Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Visbrug

Visstraat
Dordrecht
Inleiding In 1901 gebouwde vaste VERKEERSBRUG\OVERKLUIZING over de Voorstraathaven, de voormalige Vischhaven. De als de Visbrug bekende ove..

Pand met lijstgevel

Voorstraat 341
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII b). Onder de kroonlijst consoles Lodewijk XIV. Aan de Voorstraatshaven puntgevel met vlechtingen (XVII - XVIII)...

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)