Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud-Katholieke Kerk in Dordrecht

Kerkelijk Gebouw

Voorstraat 120
3311ER Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1842 (stichtingssteen)
Architect: G.N. Itz


Beschrijving van Oud-Katholieke Kerk

Oud-Katholieke Kerk. ZAALKERK, blijkens stichtingssteen 1842. Gepleisterde voorgevel met fronton, waarin Empire stucrelief. Inwendig: koofplafond met empire-stucwerk. Altaar met tabernakel (ca. 1800), gesneden eiken communiebank (XVIII b), preekstoel (midden XVIII), kaarsenkroon (XVII). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1844 gemaakt door Kam en Van der Meulen. Het instrument werd in 1939 vervangen door een nieuw en geplaatst in de Hervormde Kerk te Gieterveen. Alleen de kas bleef in Dordrecht staan. In 1984 kon het oude binnenwerk weer worden aangekocht. In 1989 volgde de restauratie/reconstructie van het oude orgel. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13866
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud-Katholieke Kerk in Dordrecht

Pastorie Oud-Katholieke Kerk

Voorstraat 118
Dordrecht
Pastorie Oud-Katholieke Kerk. WOONHUIS met lijstgevel (XIX A) en Empire schuiframen. Parterre getoogde vensters. Eerste verdieping: vensters..

Pand met verkropte lijstgevel

Voorstraat 128
Dordrecht
PAND met verkropte lijstgevel (XVIII d). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Pand met trapgevel van het dordtse type, gedateerd in een cartouche boven de puibalk: 1650

Voorstraat 119
Dordrecht
PAND met trapgevel van het Dordtse type, gedateerd in een cartouche boven de puibalk: 1650. Natuurstenen banden en sierankers. Gerestaureerd..

Pand achter het noordelijke deel een afgeknotte trapgevel, met ontlastingsbogen in rode steen

Voorstraat 123
Dordrecht
Achter het noordelijke deel een afgeknotte trapgevel, XVII, met ontlastingsbogen in rode steen. Gebouw van eenvoudige doch harmonische arch..

Pand met geverfd trapgeveltje van het dordtse type

Voorstraat 115
Dordrecht
PAND met geverfd trapgeveltje van het Dordtse type (XVII d). In de verdieping Empire schuiframen; in de zolderverdieping roedenverdeling sti..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)