Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smalste huis van Dordrecht. Pand met smalle gevel, een vensteras breed, gebouwd boven de 'donkere steiger' in Dordrecht

Woonhuis

Voorstraat 265
3311EP Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1632 (jaartal)


Beschrijving van Smalste huis van Dordrecht. Pand met smalle gevel, een vensteras breed, gebouwd boven de 'donkere steiger'

PAND met smalle gevel, een vensteras breed, gebouwd boven de "Donkere Steiger". Geblokte ontlastingsbogen boven de vensters, waarin cartouches. Natuurstenen banden, geprofileerde waterlijst en topversiering in Vredeman-de-Vries stijl. Geschilderd jaartal: 1632 in cartouche. Zwaar gerestaureerd. Aan de Wijnhaven gevel onder rechte lijst met roedenverdeling XVIII in de vensters. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13796
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorstraat 265
Voorstraat 87 (links naast de hoge trapgevel)

Het smalste huis van Dordrecht is een kwalificatie die aan verschillende huizen in Dordrecht kan worden gegeven, afhankelijk van de exacte definitie. Het pand Voorstraat 265 is het smalste pand, en is gebouwd boven de "Donkere Steiger", maar heeft geen eigen ingang. Hier woonde gravin Helena van Beijeren van 1838 tot 1858, verbannen door haar vader.

Volgens de ANWB staat staat het smalste huis van Dordrecht -met eigen ingang- aan de Voorstraat 87 en heeft een breedte van 280 cm. Dit (van oorsprong 17e-eeuwse) pand werd in 1895 herbouwd na een brand.Monumenten in de buurt van Smalste huis van Dordrecht. Pand met smalle gevel, een vensteras breed, gebouwd boven de 'donkere steiger' in Dordrecht

Pand met aan de wijnhaven gevel onder rechte lijst

Voorstraat 263
Dordrecht
PAND met aan de Wijnhaven gevel (XVII) onder rechte lijst. Vensters met oude kozijnen en roedenverdeling stijl XVIII. Gebouw van eenvoudige..

Pand met geelgepleisterde lijstgevel

Voorstraat 267
Dordrecht
PAND met geelgepleisterde lijstgevel (XIX A). Aan de Wijnhaven gevel (XVII - XVIII) onder rechte lijst. Hoog schilddak met dakvensters. Ge..

Samengetrokken uit twee panden die aan de Wijnhaven een puntgevel met vlechtingen en een lijstgevel hebben. Dak vernieuwd

Voorstraat 261
Dordrecht
Samengetrokken uit twee PANDEN die aan de Wijnhaven een puntgevel met vlechtingen (XVII) en een lijstgevel (XVIII) hebben. Dak vernieuwd. G..

Hoekpand Nieuwstraat. Vijf vensterassen brede lijstgevel met in de kroonlijst triglyphen en metopen. Schuiframen

Voorstraat 230
Dordrecht
HOEKPAND Nieuwstraat. Vijf vensterassen brede lijstgevel (XIX A) met in de kroonlijst triglyphen en metopen. Schuiframen XIX A. Gebouw van ..

Pand met hoge lijstgevel met attiekverdieping en balkonhekken

Voorstraat 232
Dordrecht
PAND met hoge lijstgevel met attiekverdieping en balkonhekken (XIX b). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidku..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)