Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Pauw in Dordrecht

Woonhuis

Voorstraat 259
3311EP Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste kwart 17e eeuw (pand) tweede helft 18e eeuw (pui)


Beschrijving van De Pauw

HOEKPAND Wijnbrug "De Pauw". Rijk versierde renaissance trapgevel (XVII a) met houten pui (XVIII B). Dubbele pilasters met zandstenen banden; boven de vensters radiale natuurstenen strekken. Geprofileerde waterlijsten. Zeer fraai gebeeldhouwde consoles met maskers boven de puibalk. Voluten tegen de trappen. Tegen de zijgevel uitgekraagde schoorsteen met kraagstenen, waarop 1618. Inwendig: balkenzolder met gesneden sleutelstukken, waarop maskers, deels bij de restauratie van elders aangebracht. Gerestaureerd 1961. Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13792
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Pauw in Dordrecht

Pand met verkropte lijstgevel

Voorstraat 255
Dordrecht
PAND met verkropte lijstgevel (XVIII). Achter puntgevel. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Winkelwoning met achterhuis

Voorstraat 251
Dordrecht
Inleiding WINKELWONING met een veel ouder, separaat ACHTERHUIS uit de achttiende eeuw aan de Grote Appelsteiger, gescheiden door twee licht..

Samengetrokken uit twee panden die aan de Wijnhaven een puntgevel met vlechtingen en een lijstgevel hebben. Dak vernieuwd

Voorstraat 261
Dordrecht
Samengetrokken uit twee PANDEN die aan de Wijnhaven een puntgevel met vlechtingen (XVII) en een lijstgevel (XVIII) hebben. Dak vernieuwd. G..

Twee pandjes met schilddaken, gepleisterde gevels en roedenverdeling in stijl XVIII en Empire

Wijnbrug 1
Dordrecht
Achter Voorstraat 259 twee PANDJES met schilddaken, gepleisterde gevels en roedenverdeling in stijl XVIII en Empire. Gebouw van eenvoudige ..

Pand met geveltje met verkropte lijst

Voorstraat 222
Dordrecht
PAND met geveltje met verkropte lijst. In de gesneden kroonlijst het jaartal 1733. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven