Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Crimpertsalm in Dordrecht

Woonhuis

Visstraat 3
3311KX Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1608


Beschrijving van De Crimpertsalm

WOONHUIS "de Crimpert Salm". Vormt fraai geheel met de aangrenzende gevel "Inde Steur". Rijk versierde renaissance trapgevel, gedateerd 1608, gerestaureerd 1898, waarbij het bovendeel van de gevel werd opgevijzeld en de pui in oude stijl vernieuwd. Boven de puibalk fries met metselmozaïek met gevelsteen en twee leeuwenmaskers met ringen. De verdiepingen gescheiden door geprofileerde lijsten. Vensters verdieping binnen rechthoekige omlijstingen op muurstijlen, gedragen door maskers met Jonische kapiteeltjes. Zoldervenster met geprofileerde, halfronde boog, geflankeerd door gevelstenen. Toppilaster op leeuwenmasker, bekroond door leeuw met wapenschild. Speklagen; muurankers. HUIS "Inde Steur". Trapgevel met waterlijst, geblokte ontlastingsbogen, waarin gebeeldhouwde puttokopjes, speklagen en muurankers. Boven de puibalk een gevelsteen: "Inde Steur 1643". De gevel zelf is gedateerd in een cartouche boven het zoldervenster: 1660. Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Crimpertsalm in Dordrecht

Pand met lijstgevel

Voorstraat 353
Dordrecht
PAND met lijstgevel (midden XIX ?). Aan de Voorstraatshaven gevel (XVII) met oude kozijnen. Gebouw van eenvoudige doch harmonische archite..

Waalse kerk

Voorstraat 296
Dordrecht
Waals Hervormde Kerk. Langgerekte ZAALKERK op de hoek van de Voor- en Visstraat. Oorspronkelijk kerk van het H. Sacramentsgasthuis aan de Vi..

Pand met achtergevel aan de Voorstraatshaven

Voorstraat 359
Dordrecht
PAND met achtergevel aan de Voorstraatshaven XVII - XVIII. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde..

Veilinggebouw

Visstraat 25
Dordrecht
Inleiding VEILINGGEBOUW uit 1901 naar ontwerp van de Dordtse architect H.A. Reus (1872-1935). Op het perceel stonden oorspronkelijk drie ze..

Visbrug

Visstraat
Dordrecht
Inleiding In 1901 gebouwde vaste VERKEERSBRUG\OVERKLUIZING over de Voorstraathaven, de voormalige Vischhaven. De als de Visbrug bekende ove..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)