Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterde lijstgevel voor een huis, gedekt door een schilddak in Dordrecht

Woonhuis

Vest 127
3311TV Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Gepleisterde lijstgevel voor een huis, gedekt door een schilddak

Gepleisterde lijstgevel voor een HUIS, gedekt door een schilddak (XVIII). Grenst aan de achterzijde van het Arend Maartenshof. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13711
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterde lijstgevel voor een huis, gedekt door een schilddak in Dordrecht

Pakhuisje onder zadeldak tussen topgevels

Vest 125
Dordrecht
PAKHUISJE onder zadeldak tussen topgevels. Grenst aan de achterzijde van het Arend Maartenshof. Gerestaureerd 1961-62. Gebouw van eenvoud..

Arend Maartenshof

Museumstraat 56
Dordrecht
Arend Maartenshof. Groot HOF (1625) gelegen tussen de Museumstraat, de Korte Nieuwstraat, de Vest en de Kolfstraat. Vier rijen aaneengeslote..

Pand met afgeknotte dortse trapgevel

Vriesestraat 144
Dordrecht
PAND met afgeknotte Dortse trapgevel, 1771. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Pand met brede trapgevel met geprofileerde dekplaten

Vriesestraat 158
Dordrecht
PAND met brede trapgevel (ca. 1700) met geprofileerde dekplaten. Muurankers. Empire schuiframen. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonisc..

Pand met Dordtse trapgevel

Museumstraat 50
Dordrecht
PAND met Dordtse trapgevel (ca. 1750). Pui bij recente restauratie gewijzigd. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en ku..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)