Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met monumentale halsgevel, op banderolle gedateerd: 1696 in Dordrecht

Woonhuis

Steegoversloot 243
3311PN Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1696


Beschrijving van Pand met monumentale halsgevel, op banderolle gedateerd: 1696

PAND met monumentale halsgevel, op banderolle gedateerd: 1696. Vleugelstukken, bestaande uit voluten en bloemranken. Segmentvormig fronton, waarin schelpnisversiering. De middenvensters hebben geprofileerde natuurstenen hoofdgestellen. Om het zoldervenster gebeeldhouwde festoenen. Vensters met kruiskozijnen en middendorpels. Roedenverdeling XVIII. Inwendig zeer rijk gesneden Lodewijk XVI snijraam in de winkel. Moderne pui in oude stijl. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13666
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Halsgevel, Singel 326, Amsterdam
Een Zaanse halsgevel in Krommenie

Een halsgevel is een bakstenen gevel van een smal huis (drie, soms twee, ramen breed) met twee hoeken van 90° aan de top die opgevuld zijn met zandstenen ornamenten, zogenaamde klauwstukken. Bij het enkele huis leidt het Hollands classicisme tot de ontwikkeling van de halsgevel, omdat bij gebruik van de lijstgevel het puntdak boven de lijst zou uitsteken (een classicistische oplossing zou het bedekken van het puntdak met een fronton zijn maar daarmee is de helling van de Hollandse daken niet in overeenstemming). De halsgevel wordt gebouwd in de periode ±1640-±1775, maar de meeste halsgevels zijn gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw. De halsgevel overleeft de periode van het Hollands classicisme, omdat de Lodewijk XIV-stijl heel goed kan worden toegepast op de halsgevel.

Als eerste halsgevel wordt vaak Herengracht 168 in Amsterdam genoemd, gebouwd naar een ontwerp van Philips Vingboons. De halsgevel is typisch Amsterdams en komt voort uit de trapgevel: in feite bestaat de halsgevel uit een enkele trap; de verhoogde halsgevel heeft nog een extra trapje. 17e- en 18e-eeuwse halsgevels moeten onderscheiden worden in de ornamenten.

Frontongevelbekroningen en versieringen als festoenen komen alleen bij 17e-eeuwse halsgevels voor. In de 18e eeuw komen wel guirlandes voor die veel lijken op festoenen, maar het betreft hier geen bloemen en fruitmotieven meer. De verhoogde halsgevel wordt in de periode ±1640 - ±1670 gebouwd, als een overgangsvorm van de trap- en halsgevel.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Pand met monumentale halsgevel, op banderolle gedateerd: 1696 in Dordrecht

Herenhuis

Steegoversloot 261
Dordrecht
Inleiding Waarschijnlijk in 1869 in een voor de bouwtijd gangbare Eclectische stijl gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis. Het betreft de..

Dubbele woonhuis

Steegoversloot 269
Dordrecht
Inleiding Het dubbele WOONHUIS in de stijl van het Eclecticisme dateert van rond 1865 en zou oorspronkelijk gebouwd zijn als opslagplaats v..

Pand met trapgevel van het Dordtse type met muurijzers en in het zoldervenster roedenverdeling stijl

Steegoversloot 64
Dordrecht
PAND met trapgevel van het Dordtse type (XVII B) met muurijzers en in het zoldervenster roedenverdeling stijl XVIII. Fraai gebouw van eenvo..

Goede lijstgevel voor huis met omlopend schilddak

Steegoversloot 66
Dordrecht
Goede lijstgevel (XIX A) voor HUIS met omlopend schilddak. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde..

Woonhuis

Steegoversloot 56
Dordrecht
Inleiding WOONHUIS met oudere kern dat eind 19e eeuw werd voorzien van een nieuwe lijstgevel in de stijl van het Eclecticisme met invloeden..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)