Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis in Dordrecht

Gebouw

Stadhuisplein 1
3311CR Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 14e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Stadhuis

Stadhuis. GEBOUW van 14e-eeuwse oorsprong op rechthoekige plattegrond. Oorspronkelijk bestemd als hal. Verbouwd 1544 en 1680. Gemoderniseerd 1635-43, waarbij gevels in neo-klassieke stijl voor het oude gebouw werden opgetrokken. De oorspronkelijke kap bleef bewaard. De voorgevel aan het Stadhuisplein is bepleisterd met quasi-rustica tegen de sokkel. Breedte zeven vensterassen. Middenrisaliet, waarvoor Jonische zuilen, die een hoofdgestel met fronton dragen. Attiekverdieping. Op het dak een houten toren uit de verbouwing 1835-43. Zijgevel aan de Groenmarkt in dezelfde geest als de voorgevel; zijgevel Voorstraat: baksteen met sokkelgeleding en hoekblokken van hardsteen. Houten kroonlijst met driehoekig fronton. De zijvleugel tegen het rechter gedeelte dateert van ca. 1900. Leeuwen naast de trap voor de façade gegoten door IJzergieterij L.J. Enthoven en Co, 's-Gravenhage 1841. De overkluizing met bogen over de Voorstraatshaven onder het rechter deel van het gebouw is deels nog gotisch (Gobertange), deels in baksteen vernieuwd (XVIII). Zolder met gevangeniscellen (XIV ?). Kelders (XIV) met gebeeldhouwde sluitstenen in de gewelven. Klokken gegoten door Pieter van Dormer en Sloterdijck te Dordrecht (1449) en door Gregorius Waghevens (1514). Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13650
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis van Dordrecht
Voorgevel stadhuis in de avondschemering
Voorgevel stadhuis in de avondschemering
Locatie Stadhuisplein, Dordrecht
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 40′ OL
Oorspr. functie Stadhuis
Bouw gereed 14e-17e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 13650
Detailkaart
Stadhuis van Dordrecht (Binnenstad (Dordrecht))
Stadhuis van Dordrecht
Lijst van rijksmonumenten in Dordrecht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Stadhuis van Dordrecht is een stadhuis in de Zuid-Hollandse plaats Dordrecht en werd in 1383 door Vlaamse kooplieden gebouwd. Zij gebruikten het gebouw als markthal voor handel in lakense stoffen.

De klokken die in het gebouw hangen werden vervaardigd door Pieter van Dormer en Sloterdijck in 1449 en later nog een aantal door Gregorius Waghevens in 1514.

Sinds 1544 is het gebouw in gebruik door de bestuurders van de stad. Het plein voor het stadhuis werd in 1679 aangelegd; de gevel en trap met leeuwen dateren uit de 19e eeuw.De leeuwen zijn gemaakt door IJzergieterij L.J. Enthoven en Co, 's-Gravenhage 1841.[1]

In 1572 werd door Adriaan van Blijenburg in dit gebouw de beslissing genomen om de Staatse kant te kiezen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, waarna de Inname van Dordrecht (1572) een feit werd.

In april 1904 voerde de destijds beroemde Harry Houdini in het stadhuis zijn boeienact uit voor een aantal hoge plaatselijke ambtsbekleders, waaronder burgemeester Alfred Rudolph Zimmerman. Houdini was toen op tournee door Nederland met zijn circus.

In 1975 is het stadsbestuur verhuisd naar het stadskantoor op de Spuiboulevard en wordt het gebouw gebruikt voor evenementen, zoals voor huwelijksceremonies.

Dordrecht, stadhuis

Monumenten in de buurt van Stadhuis in Dordrecht

Huis achter lijstgevel

Groenmarkt 92
Dordrecht
HUIS, in oorsprong XVII, achter lijstgevel XIX a, van vier vensterassen. Hardstenen plint. Schuiframen stijl ca. 1800. Achtergevel aan de V..

Hoekpand op winkelhaakvormige plattegrond met gedateerde kroonlijst

Stadhuisplein 4
Dordrecht
HOEKPAND Grotekerksbuurt (XVIII) op winkelhaakvormige plattegrond, het pand Stadhuisplein 2-3 omsluitend. De voorgevel aan de Grotekerksbuu..

Gepleisterde lijstgevel voor huis op de hoek van de Voorstraatshaven

Stadhuisplein 2
Dordrecht
Gepleisterde lijstgevel voor HUIS (XVII) op de hoek van de Voorstraatshaven. Zadeldak met dakvenster, evenwijdig aan het plein, tussen puntg..

Pand met brede lijstgevel

Groenmarkt 88
Dordrecht
PAND met brede lijstgevel (XVIII b) met Lodewijk XIV consoles. Twee risalieten. Hardstenen plint en vensterdorpels. Fraai gebouw van algeme..

Lombardbrug

Lombardbrug
Dordrecht
Een oude BOOGBRUG (XVIII ?) bevindt zich voor het stadhuis: de Lombardbrug. IJzeren brugleuningen (XIX A ?). Object van belang uit oogpunt..

Kaart & Routeplanner