Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, achterhuis in Dordrecht

Woonhuis

Prinsenstraat 57
3311JS Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1790


Beschrijving van Woonhuis, achterhuis

WOONHUIS uit 1790, dat in het achterhuis enkele 17e-eeuwse onderdelen incorporeert. Voorgevel tweelinggevel met het linkerbuurpand, gedateerd 1790 op het fries (het woord ANNO op het fries van het buurpand). Onderpui 19e-eeuws in traditionele 18e-19e-eeuwse stijl met groot tweelicht, de woonfunctie uitdrukkend, naast de voordeur. Cordonband, latere T-ramen in de oude kozijnen van het tweelicht. Op de verdieping eveneens T-ramen, terwijl het buurpand nog zesruits schuiframen bezit; op de tweede verdieping de oorspronkelijke ruitindeling met 20-ruits schuiframen. Krachtig hoofdgestel dat aan de einden wat naar voren springt. Inwendig gang met witmarmeren tegels, voorkamer met paneellambris, paneelluiken en -deur, plafondornament en houten schoorsteenpartij in strakke vormen, op de boezem een spiegel en een witje; middenornamentje in het plafond, alles omstreeks 1800. Op de eerste verdieping stucplafond met middenornament. Trappen tot de tweede verdieping XIX-B, daarboven oudere spiltrap. De spiltrap waarschijnlijk afkomstig van een 17e-eeuwse voorganger van het huis: in het achterhuis resteren eveneens een oudere kelderbalklaag en een gevelfragment, n.l. een fijn gemetselde korfboog boven de kelderingang. Hogerop is de achtergevel herzien in de 19e eeuw. Achter boven de kelder een opkamer met houten schoorsteenpartij met opgebogen haardomlijsting in late Lodewijk XIV vormen, stucplafond met 19e-eeuwse ornamenten. Verdiepingsbalklagen 18e-eeuws. Inwendig gerestaureerd in 1992. Pand van architectuurhistorische betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13621
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, achterhuis in Dordrecht

Pand met gepleisterde lijstgevel met verkropte kroonlijst

Prinsenstraat 63
Dordrecht
PAND met gepleisterde lijstgevel met verkropte kroonlijst (XVIII a). Geprofileerde vensterdorpels. Gebouw van eenvoudige doch harmonische a..

Voorgevel tweelinggevel met het linkerbuurpand

Prinsenstraat 59
Dordrecht
Voorgevel tweelinggevel met het linkerbuurpand, dat op het fries 1790 is gedateerd. Op het fries, corresponderend met het "1790" van het buu..

Pand met hardstenen lijstgevel

Prinsenstraat 61
Dordrecht
PAND met hardstenen lijstgevel, Lodewijk XVI, onder de kroonlijst gedateerd 1777. Middenvensters met hoofdgestellen en siervazen; onder de k..

Pand met eenvoudige lijstgevel, gepleisterd van vier vensterassen

Prinsenstraat 36
Dordrecht
PAND met eenvoudige lijstgevel, gepleisterd (XIX c), van vier vensterassen. Oorspronkelijk twee huizen achter een gevel verenigd. Gebouw v..

Pand met lijstgevel met getoogde kroonlijst gedateerd 1757

Prinsenstraat 38
Dordrecht
PAND met lijstgevel met getoogde kroonlijst (Lodewijk XV), gedateerd 1757. Zware gesneden consoles. Gesneden deuromlijsting met bovenlicht (..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)