Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Berckepoort in Dordrecht

Woonhuis

Nieuwstraat 12
3311XR Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: derde kwart 16e eeuw


Beschrijving van De Berckepoort

"De Berckepoort". Omvangrijk GEBOUWENCOMPLEX, bestaande uit twee evenwijdige haaks op de straatas staande vleugels met zadeldaken tussen tot puntgevels gewijzigde trapgevels (XVI c). Rechts daarvan een uit acht vensterassen bestaand gedeelte evenwijdig aan de straat achter een lijstgevel. Dit laatste deel bestaat uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldak en tussen topgevels met vlechtingen en een zakgoot in het midden. De gevels aan de Nieuwstraat hebben renaissance details: speklagen, korfboognissen, poortjes met leeuwenmaskers en fraaie muurijzers. Schuiframen meest stijl XVIII. De achtergevel heeft speklagen en geprofileerde ontlastingsbogen, die geblokt zijn en in de boog driepassen bezitten, eindigend in fraai gehouwen leliemotieven. Muurankers. Gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13599
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Berckepoort in Dordrecht

Pand met tot puntgevel gewijzigde trapgevel met schuiframen

Nieuwstraat 8
Dordrecht
PAND met tot puntgevel gewijzigde trapgevel met schuiframen (XVIII). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en oudheidkundige ..

Tegenover de "Berckepoort" staand pand met tot puntgevel gewijzigde trapgevel met geblokte vensterneggen en tegen de geprofileerde waterlijst

Nieuwstraat 23
Dordrecht
Tegenover de "Berckepoort" staand PAND met tot puntgevel gewijzigde trapgevel (XVIII A) met geblokte vensterneggen en tegen de geprofileerde..

Pand met lijstgevel met goede pui

Nieuwstraat 27
Dordrecht
PAND met lijstgevel (XVIII) met goede pui. Deur met pilasteromlijsting en bovenlicht. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur e..

Pand met lijstgevel met gave onderpui, waarin deur met bovenlicht

Nieuwstraat 33
Dordrecht
PAND met lijstgevel (ca. 1800) met gave onderpui, waarin deur met bovenlicht. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van ou..

Hoekpand met puntgevel gewijzigde trapgevel van het Dordtse type

Statenplein 149
Dordrecht
HOEKPAND Nieuwstraat. Tot puntgevel gewijzigde trapgevel van het Dordtse type. Gave pui. Schuiframen laat-Empire. Fraai gebouw van eenvoudi..

Kaart & Routeplanner