Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met puntgevel met goede pui in Dordrecht

Woonhuis

Nieuwstraat 91
3311XR Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e of 18e eeuw


Beschrijving van Pand met puntgevel met goede pui

PAND met puntgevel (oorspronkelijke trapgevel XVII of XVIII) met goede pui (XVIII). Schuiframen in stijl XVIII. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13595
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Houten Huis op het Begijnhof in Amsterdam. Hier is sprake van een houten puntgevel.

Een puntgevel is een gevel waarbij de top een driehoek vormt. Het is een van de oudste nog in gebruik zijnde geveltypen en werd vroeger vaak in hout uitgevoerd. Wanneer de punt uitloopt in een smalle rechthoekige hals, wordt dat als een speciaal type puntgevel beschouwd, de tuitgevel.

De puntgevel is het basistype van de topgevel en wordt gewoonlijk gecombineerd met een zadeldak, maar kan onder andere ook een schijngevel zijn. Torenspitsen rusten ook wel op puntgevels, met als bijzondere toepassing de achtkantige spits tussen vier topgevels.

De Kerk van Sint-Jans Onthoofding te Gemert, met acht puntgevels rond de spits. De puntgevels aan de zijbeuken zijn schijngevels, waarachter lessenaardaken schuilgaan.

Monumenten in de buurt van Pand met puntgevel met goede pui in Dordrecht

Pand met gevel met verkropte kroonlijst

Nieuwstraat 89
Dordrecht
PAND met gevel met verkropte kroonlijst, gedateerd 1809. Goede pui. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudhei..

Pand met puntgevel met goede pui

Nieuwstraat 93
Dordrecht
PAND met puntgevel (oorspronkelijk trapgevel XVII of XVIII) met goede pui (XVIII). Empire ramen. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonisc..

Pand met Dordtse trapgevel tot puntgevel gewijzigd

Nieuwstraat 85
Dordrecht
PAND met Dordtse trapgevel (XVIII a) tot puntgevel gewijzigd. Muurankers. Fraai gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van ..

Pand met verkropte lijstgevel voor een huis met hoog schilddak

Nieuwstraat 52
Dordrecht
PAND met verkropte lijstgevel (XVIII B) voor een huis met hoog schilddak. De vensters in de zolderverdieping hebben nog schuiframen uit de ..

Pand met trapgevel met jonische pilasters, friezen met metselmozaïek en geprofileerde dekplaten

Nieuwstraat 67
Dordrecht
PAND met trapgevel met Jonische pilasters, friezen met metselmozaïek en geprofileerde dekplaten (XVII a). Goede pui (XVIII). Gerestaureerd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)