Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwkerk in Dordrecht

Kerkelijk Gebouw

Nieuwkerksplein 1
3311TJ Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1500 en later


Beschrijving van Nieuwkerk

Nieuwe of St. Nicolaaskerk (Ned. Herv.). HALLENKERK van twee beuken, elk met eigen dak, met 5/8 koorsluitingen. Houten tongewelven met trekbalken. De oostelijke delen dateren van ca. 1500; het overige is herbouwd na een brand in 1568. De beuken worden gescheiden door zware, natuurstenen zuilen met krulkoolkapitelen, waarboven eenvoudige geprofileerde scheibogen. Onder de tongewelven muurstijlen op renaissance-consoles. Het uitwendige, versierd met natuurstenen banden, heeft zware tweemaal versneden beren en tegen de westelijke gevel, waarvan de hoeken zijn afgeschuind, een portaal (XVI) met twee korfbogige doorgangen en een gewelf van drie traveeën: een stergewelf, geflankeerd door twee ribloze kruisgewelven met renaissancekraagstenen en een flauwe welvingslijn. Boven het portaal een houten toren van twee geledingen (XIX b). Aanbouwen (XVIII) tegen de zuidgevel. Inventaris: kansel (ca. 1600). Klokkenstoel met klok van J. Tolhuis, 1555, diam. 76,2 cm. In de toren staan twee mechanische torenuurwerken buiten werking. Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13583
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuwkerk
Dordrecht, kerk6 foto4 2010-06-27 18.25.JPG
Plaats Dordrecht
Gewijd aan Sint-Nicolaas
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  13583
Architectuur
Bouwmethode hallenkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nieuwkerk is een middeleeuwse kerk in de stad Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

De kerk dateert uit het jaar 1175. In dat jaar werd de St. Nikolaaskapelle, zoals ze toen heette, door de bisschop van Utrecht tot parochiale kerk gewijd. Kapelaan Jan de Vries werd als eerste pastoor aangesteld. De architect van deze parochiekerk is onbekend. Na de inwijding werd de St. Nikolaaskapelle verheven tot parochiekerk van de heerlijkheid Merwede.

Rond het jaar 1420 onderging de kerk een forse uitbreiding en werd een zogenaamde hallenkerk. In 1567/68 verwoestte een brand de kerk grotendeels. Het overgebleven deel werd weer opgebouwd tot een eenvoudige dubbelkorige kerk, de helft kleiner dan voor de brand. Bij de herbouw werd gedeeltelijk gebruikgemaakt van oude stenen, die eerst werden afgebikt. Ook werden er nieuwe Leidse stenen gebruikt, afkomstig van de steenfabrieken langs de Oude Rijn. In 1592 kon het godshuis weer in gebruik worden genomen.

De Nieuwkerk was, met het omliggende kerkhof, de begraafplaats van tal van voorname Dordtse families, zoals de Oenen, Slingelandts, Bercks, Hallincgs en Ruys Terensteyns. Van hun graven is niet veel meer zichtbaar. Enkele zerken hebben in de kerk nog een plaats gevonden, op de grond of tegen de wanden. Het kerkhof diende tot 1 juli 1829 als begraafplaats voor de mindere klassen van Dordtse bewoners. Aan de west- en noordzijde bevonden zich de beste, aan de zuidzijde de gemeentegraven. Toen het kerkhof werd opgeheven zijn de muren vervangen door beren en verdwenen de afsluitingen.

Een veemarkt die in 1873 op het Nieuwkerksplein werd aangelegd was geen lang leven beschoren. De kerk diende na de sluiting in 1960 onder meer als opslagplaats en pas in de zeventiger jaren werd het verval, dat in een ijltempo was opgetreden, een halt toegeroepen. In de kerk werden woningen gebouwd en er vestigde zich een supermarkt; die maakte later plaats voor een leverancier van keukeninrichtingen.

In de Nieuwkerk is met veel respect ten opzichte van de voormalige functie van dit Rijksmonument een verkoopruimte ingericht. Voor geïnteresseerden is de geschiedenis van de kerk op enkele informatiepanelen in de verkoopruimte te lezen.

Op 22 januari 1568 brandde de Nieuwkerk af. (Jan Doudijn, 1568)Monumenten in de buurt van Nieuwkerk in Dordrecht

Keizershofspoort

Nieuwkerkstraat 4
Dordrecht
Zandstenen POORTJE (ca. 1700) van het v.m. "Keizershof". Geprofileerde omlijsting, waarlangs bloem- en vruchtenslingers. Het hoofdgestel wor..

Pand met lijstgevel met deuromlijsting, bovenlicht en stoep kelderpoortje met geblokte toog

Voorstraat 50
Dordrecht
PAND met lijstgevel met deuromlijsting, bovenlicht en stoep (ca. 1800), kelderpoortje met geblokte toog. Fraai gebouw van eenvoudige doch h..

Twee lijstgevels, waaronder nu een winkel; eenvoudige lijstgevel en lijstgevel met kroonlijst, waarin triglyphen en metopen

Voorstraat 46
Dordrecht
Twee lijstgevels, waaronder nu een winkel; eenvoudige lijstgevel XIX A en lijstgevel (XVIII b) met kroonlijst, waarin triglyphen en metopen...

Hoekpand Nieuwkerkstraat. Gepleisterde lijstgevel met deurpartij, stoep en hek. Huis met oorspronkelijke gevel aan de Nieuwkerkstraat

Voorstraat 54
Dordrecht
HOEKPAND Nieuwkerkstraat. Gepleisterde lijstgevel (XVIII d) met deurpartij, stoep en hek. Huis (XVI) met oorspronkelijke gevel aan de Nieuwk..

Pand met afgeknotte trapgevel met natuurstenen waterlijst boven de parterre en natuurstenen band

Voorstraat 80
Dordrecht
PAND met afgeknotte trapgevel (XVII A) met natuurstenen waterlijst boven de parterre en natuurstenen band. Geblokte ontlastingsboog boven de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)