Arend Maartenshof in Dordrecht

Museumstraat 56
3311XP Dordrecht

Beschrijving van Arend Maartenshof

Arend Maartenshof. Groot HOF (1625) gelegen tussen de Museumstraat, de Korte Nieuwstraat, de Vest en de Kolfstraat. Vier rijen aaneengesloten woningen van alleen begane grond onder zadeldaken, die op de hoeken door puntgevels worden afgesloten. Op het uitgestrekte binnenplein een grasveld met hoog geboomte. De buitenmuren hebben geen vensters. Aan de Museumstraat een rijk versierde poort: Dorische muurzuiltjes, tegen de sokken en de onderzijde van de schacht geornamenteerd met daarboven verkropt hoofdgestel, waarin gevelsteen met tekst. Hierboven hoog opzetstuk met vrouwenfiguren die het wapenschild van de stichter vasthouden, geflankeerd door balusterzuiltjes. Fronton met liggende putti en stenen ballen daarnaast. Aan de Korte Nieuwstraat-hoek Vest een getoogd en geblokt natuurstenen poortje met hekpalen en stangen. De puntgevels hebben vlechtingen en geprofileerde zij-afdekstukken. Op de hoeken aan de Museumstraat natuurstenen hoekblokken. De vensters in de hof-gevels hebben ramen in stijl XVIII. Twee smeedijzeren muurlantaarns, pomp met neogotisch ijzeren bovenstuk. Regentenkamer met schouw en 14 regentenportretten (XVII); beschilderd plafond. Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)