Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arend Maartenshof in Dordrecht

Gebouw

Museumstraat 56
3311XP Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1625


Beschrijving van Arend Maartenshof

Arend Maartenshof. Groot HOF (1625) gelegen tussen de Museumstraat, de Korte Nieuwstraat, de Vest en de Kolfstraat. Vier rijen aaneengesloten woningen van alleen begane grond onder zadeldaken, die op de hoeken door puntgevels worden afgesloten. Op het uitgestrekte binnenplein een grasveld met hoog geboomte. De buitenmuren hebben geen vensters. Aan de Museumstraat een rijk versierde poort: Dorische muurzuiltjes, tegen de sokken en de onderzijde van de schacht geornamenteerd met daarboven verkropt hoofdgestel, waarin gevelsteen met tekst. Hierboven hoog opzetstuk met vrouwenfiguren die het wapenschild van de stichter vasthouden, geflankeerd door balusterzuiltjes. Fronton met liggende putti en stenen ballen daarnaast. Aan de Korte Nieuwstraat-hoek Vest een getoogd en geblokt natuurstenen poortje met hekpalen en stangen. De puntgevels hebben vlechtingen en geprofileerde zij-afdekstukken. Op de hoeken aan de Museumstraat natuurstenen hoekblokken. De vensters in de hof-gevels hebben ramen in stijl XVIII. Twee smeedijzeren muurlantaarns, pomp met neogotisch ijzeren bovenstuk. Regentenkamer met schouw en 14 regentenportretten (XVII); beschilderd plafond. Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13550
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Arend Maartenshof
Poort tot het hofje
Poort tot het hofje
Basisgegevens
Locatie Dordrecht
Gesticht in 1625
Gesticht door Arend Maartenszoon
Huizen 38
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 13550
Overzicht van het hofje

Het Arend Maartenshof is een hofje in de Zuid-Hollandse plaats Dordrecht. Het hofje werd gebouwd in 1625 en werd vernoemd naar de oprichter Arend Maartenszoon. Hij stond als geldwolf bekend en probeerde zijn reputatie te verbeteren door het bouwen van 38 woningen voor arme vrouwen. Door het stichten van dit hofje hoopte de naamgever zijn geweten te kunnen sussen. Arend Maartenszoon was namelijk lange tijd meer geïnteresseerd in het vergaren van zo veel mogelijk geld dan dat hij zich om zijn medemens bekommerde. Een slechte reputatie bij zijn stadgenoten en de kerk was het gevolg van zijn geldzuchtige houding.

In de Museumstraat, op nummer 56, geeft een rijk versierd renaissancepoortje toegang tot de binnentuin van het Arend Maartenshof. Bezoekers worden er verwelkomd met de woorden ‘Naeckt kom ick, naeckt scheyde ick’. Ook de spreuk ‘Vita Vapor’ ofwel ‘het leven is een damp’ staat op het zandstenen poortje te lezen.

Het ontwerp

Het hofje telt 38 woningen. Rechts van de ingang ligt de regentenkamer. Door op de knop in de muur te drukken gaat het licht aan in de kamer. Te zien zijn een interieur uit 1701 met een portrettengalerij van de stichter en eerste regenten. De schildering boven de schoorsteenmantel en de plafondschildering zijn gemaakt door Arnold Houbraken (1660-1719). De schilderingen verwijzen naar de goede daad van Arend Maartenszoon. In de tuin staan platanen rond de waterput.

De bewoners

De eerste eeuwen vonden alleen armlastige vrouwen en weduwen van soldaten die voor het vaderland waren gesneuveld onderdak in het Arend Maartenshof. Sinds de 80'er jaren van de 20e eeuw is daar verandering in gekomen. Nu mogen ook jongere vrouwen en echtparen en zélfs alleenstaande mannen in de huisjes wonen. Op één voorwaarde, of eigenlijk twee: bewoners moeten van onberispelijk gedrag zijn en ze moeten de woonomgeving liefdevol verzorgen.

Bezoekersinformatie

Het hofje ligt naast het Dordrechts Museum en is overdag toegankelijk voor publiek.

Foto's

Zie ookMonumenten in de buurt van Arend Maartenshof in Dordrecht

Pakhuisje onder zadeldak tussen topgevels

Vest 125
Dordrecht
PAKHUISJE onder zadeldak tussen topgevels. Grenst aan de achterzijde van het Arend Maartenshof. Gerestaureerd 1961-62. Gebouw van eenvoud..

Gepleisterde lijstgevel voor een huis, gedekt door een schilddak

Vest 127
Dordrecht
Gepleisterde lijstgevel voor een HUIS, gedekt door een schilddak (XVIII). Grenst aan de achterzijde van het Arend Maartenshof. Gebouw van ..

Pand met Dordtse trapgevel

Museumstraat 50
Dordrecht
PAND met Dordtse trapgevel (ca. 1750). Pui bij recente restauratie gewijzigd. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en ku..

Pand met Dordtse trapgevel bekroond door een segmentvormig fronton met bol

Museumstraat 48
Dordrecht
PAND met Dordtse trapgevel (XVII d) bekroond door een segmentvormig fronton met bol. Klauwstukken tegen de top. De onderpui en de ramen zij..

Pand met verkropte lijstgevel

Museumstraat 44
Dordrecht
PAND met verkropte lijstgevel, gedateerd 1781. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)