Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Meevat in Dordrecht

Woonhuis

Kuipershaven 42
3311AL Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1700


Beschrijving van Het Meevat

KOOPMANSHUIS "Het Meevat". Zeer groots opgezet koopmanshuis ter breedte van drie en ter diepte van acht assen. Parterre met drie verdiepingen en twee zolderverdiepingen. Gevel met middenrisaliet, natuurstenen pui met getoogde poort en onder de lijst Lodewijk XIV consoles. De eerste en tweede verdieping hebben Empire schuiframen; de zijvensters van de derde verdieping hebben nog de oorspronkelijke middenstijlen. Halsgevel met zware vleugelstukken, waarin acanthusbladeren en bloemmotieven. Op de hoeken siervazen. Oeil's-de-boeuf met rankenornament, geprofileerde segmentvormige bekroning waaronder gekroond wapen en festoenen. Boven het middenvenster van de eerste verdieping een banderolle met jaartal 1700. De stoep is bij ophogingen van de straat daarin verdwenen. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13524
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Meevat in Dordrecht

Pand met eenvoudige gepleisterde lijstgevel

Kuipershaven 38
Dordrecht
Pand met eenvoudige gepleisterde lijstgevel (XIX a).

Pand met eenvoudige lijstgevel

Kuipershaven 36
Dordrecht
PAND met eenvoudige lijstgevel (XIX a).

Speykermandt

Kuipershaven 46
Dordrecht
PAKHUIS 'Speykermandt'. Linker van twee lijstgevels, die een puntgevel flankeren. Fraaie groep. Lijstgevel, in de kroonlijst gedateerd 1715..

Pand met hoge puntgevel, mogelijk een gewijzigde halsgevel, met middenrisaliet

Kuipershaven 141
Dordrecht
PAND met hoge puntgevel, mogelijk een gewijzigde halsgevel, met middenrisaliet. In de gepleisterde getoogde deuromlijsting met mooie smeedij..

Pand met eenvoudige gepleisterde lijstgevel

Wolwevershaven 20
Dordrecht
PAND met eenvoudige gepleisterde lijstgevel (XIX b). Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)