Het Meevat in Dordrecht

Kuipershaven 42
3311AL Dordrecht

Beschrijving van Het Meevat

KOOPMANSHUIS "Het Meevat". Zeer groots opgezet koopmanshuis ter breedte van drie en ter diepte van acht assen. Parterre met drie verdiepingen en twee zolderverdiepingen. Gevel met middenrisaliet, natuurstenen pui met getoogde poort en onder de lijst Lodewijk XIV consoles. De eerste en tweede verdieping hebben Empire schuiframen; de zijvensters van de derde verdieping hebben nog de oorspronkelijke middenstijlen. Halsgevel met zware vleugelstukken, waarin acanthusbladeren en bloemmotieven. Op de hoeken siervazen. Oeil's-de-boeuf met rankenornament, geprofileerde segmentvormige bekroning waaronder gekroond wapen en festoenen. Boven het middenvenster van de eerste verdieping een banderolle met jaartal 1700. De stoep is bij ophogingen van de straat daarin verdwenen. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)