Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterde lijstgevel voor huis met schilddak in Dordrecht

Woonhuis

Hooikade 5
3311CD Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Gepleisterde lijstgevel voor huis met schilddak

Gepleisterde lijstgevel (XVIII) voor HUIS met schilddak. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13485
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterde lijstgevel voor huis met schilddak in Dordrecht

Pand met curieuze, gepleisterde laat empire gevel met rijke bewerkte kroonlijst, door consoles gedragen

Maartensgat 1
Dordrecht
PAND met curieuze, gepleisterde laat Empire gevel met rijke bewerkte kroonlijst, door consoles gedragen (ca. 1850). Balkon met hek, waarin g..

Catharijnepoort

Hooikade 1
Dordrecht
Catharijnepoort. Eenvoudige POORT-doorgang tussen gebosseerde pilasters met hoofdgestel. In de poortboog sluitsteen met masker. Het fries ge..

Hoekpand Maartensgat. Groot woonhuis

Korte Engelenburgerkade 5
Dordrecht
HOEKPAND Maartensgat. Groot woonhuis uit XVIII B. Omlopend schilddak, gewijzigd. Voorgevel: deuromlijsting met pilasters en twee Lodewijk XV..

Rusland

Korte Engelenburgerkade 2
Dordrecht
PAKHUIS "Rusland" (XVII) met bakstenen lijstgevel en hoog schilddak. Goede achtergevel aan het water. Fraai gebouw van algemeen belang weg..

Engeland

Korte Engelenburgerkade 6
Dordrecht
PAKHUIS met eenvoudige bakstenen lijstgevel (XVII). In het souterrain getoogd poortje met geblokte omlijsting. Schilddak. Fraai gebouw van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)