Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Statenzaal in Dordrecht

Kerkelijk Gebouw

Hof 10
3311XG Dordrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: late middeleeuwen (na 1512)


Beschrijving van Statenzaal

a. Rechthoekig laat-middeleeuws PAND, gebouwd na 1512, oorspronkelijk behoord hebbend tot het Augustijnenklooster, in 1575 ingericht tot Doelen voor de Heelhaaksschutters. Het op een reeks parallel lopende kelders onder tongewelven gebouwde pand heeft een zadeldak tussen trapgevels, waarvan de linker een uitgebouwd rookkanaal bezit. Vensters met ontlastingsbogen, houten kruiskozijnen en luiken. Inwendig beneden de v.m. refter, waarin in 1572 de eerste vrije vergadering der Staten van Holland bijeenkwam. Het vertrek heeft moerbalken op peerkraalsleutelstukken, die rusten op laat-gotische natuurstenen consoles. Op de verdieping een zaal met moerbalken op korbelen en met peerkraalsleutelstukken; de beschilderingen van de balken naar gevonden resten gereconstrueerd. Natuurstenen gotische schouw. De kap heeft zeven dubbele jukken. De restauratie van dit gebouw met aangrenzende ruimten is in 1972 voltooid. b. Aan de zijde van de Hof een uitbouw met getoogd poortje en topgevel, begin 17e eeuw. Gevelsteen van de Heelhaaksschutters. c. Links hiervan, voor de gevel van de Statenzaal, een galerij met Toscaanse zuilen en verdieping met pilasters tussen de tweelichtvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 13438
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Statenzaal in Dordrecht

Rechts naast de Statenzaal pand met verdieping en schilddak

Hof 12
Dordrecht
Rechts naast de Statenzaal een 18e-eeuws PAND met verdieping en schilddak. Vensters met kleine roedenverdeling Gebouw van eenvoudige doch h..

Pand zonder verdieping, zonder zadeldak, dat aansluit tegen een puntgevel met vlechtingen en oeil-de-boeuf in gebeeldhouwde omlijsting

Hof 13
Dordrecht
Aansluitend op nummer 12 aan de zuidzijde van de Hof een PAND zonder verdieping begin 18e eeuw, zonder zadeldak, dat aansluit tegen een punt..

Pand, rechts van de poort naar de steegoversloot, toegankelijk onder deze poort

Hof 9
Dordrecht
PAND, rechts van de poort naar de Steegoversloot, toegankelijk onder deze poort. Pand (XVIII) onder zadeldak. Fraai geprofileerde, houten k..

In de poort, die tot de eigenlijke Hof toegang geeft, een Bentheimerstenen, gebosseerd poortje

Hofpoort
Dordrecht
In de poort, die tot de eigenlijke Hof toegang geeft, een Bentheimerstenen, gebosseerd POORTJE (XVII A). Gebouw van algemeen belang wegens ..

De Hof

Hof 5
Dordrecht
De HOF, omgeven door de restanten van het Augustijnenklooster (gesticht 1275 ?, in 1572 in bezit genomen door de stad, grotendeels daterend ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)